Nieuws
zaterdag, 01 jan 2022

“Factcheckers verspreiden opnieuw fake news”

Het Vlaams Belang wil dat factcheckers op ernstige en onafhankelijke wijze controleren of uitspraken overeenkomen met feiten. “Wie er op sociale media een andere mening op nahoudt dan degenen die naar eigen zeggen aan de juiste kant van de geschiedenis staan, krijgt meteen een stempel als verspreider van fake news”, zegt Europarlementslid Tom Vandendriessche. “En de controleurs die hierover beslissen gaan allesbehalve objectief te werk.”

“Er is niet alleen een gebrek aan objectiviteit en neutraliteit maar soms ook ronduit een gebrek aan ernst”, aldus Vandendriessche. “In De Zondag verantwoordde eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) de sluiting van de cultuursector met de stelling dat er op intensieve zorgen vijf keer meer niet-gevaccineerden dan gevaccineerden zouden liggen. Een eenvoudige blik op het rapport van de Risk Assesment Group, voor iedereen eenvoudig raadpleegbaar op de site van Sciensano, maakt echter duidelijk dat dit totaal onwaar was. Desalniettemin hebben ‘factcheckers’ van de RTBF ondertussen verklaard dat deze rapporten zogezegd niet gepubliceerd worden. Tja…”

“Zelfverklaarde onafhankelijke factcheckers beschouwen zich als een Ministerie van Waarheid, maar zijn gewoon een vermomde linkse oppositie”

“Bij ons hebben de factcheckers van Knack de zware verantwoordelijkheid op zich genomen om te waken over de grote waarheid op de sociale media. Het weekblad wordt voor deze factchecks door Facebook zelfs betaald”, aldus nog Vandendriessche. “Wie ‘de door Knack gecontroleerde ‘waarheid’ geweld aan doet, krijgt nog slechts beperkte toegang tot Facebook, of wordt er al dan niet tijdelijk van het platform gegooid.”

“Knack manipuleert hierbij de publieke opinie. Dat bleek recent nog nadat Facebook foutieve aanbevelingen van Knack gebruikte om mijn pagina te sanctioneren”, vervolgt Vandendriessche. “Aanleiding waren richtlijnen die Europees commissaris voor Gelijke Kansen Helena Dalli had uitgevaardigd om in het taalgebruik rond de kerstdagen niet meer te verwijzen naar het christelijk karakter van het gebeuren. Volgens de factcheckers was de claim dat de EU een actieplan had om Kerstmis af te schaffen ‘fake news’ omdat het ging om een aanbeveling naar ambtenaren toe en niet naar EU-burgers. De factcheckers deden echter nooit een controle op mijn uitspraken hierover. Ik claimde nooit dat de EU Kerstmis tracht af te schaffen, maar wel dat voor Dalli de term ‘Kerst’ niet inclusief genoeg was.”

“De grenzen van vrije meningsuiting moeten door een rechter worden bepaald, niet door factcheckers van Knack of medewerkers van Facebook”, besluit Vandendriessche. ”Wat offline legaal is, moet online legaal zijn. Het Vlaams Belang zal censuur blijven bestrijden en de vrije meningsuiting verdedigen. Er moet transparantie komen over de betaalde vergoedingen door wie aan welke factchecker.”