Nieuws
donderdag, 17 okt 2024

Europese migratietop wordt maat voor niets

Foto: iStock. Europese migratietop wordt maat voor niets

Nu vandaag in Brussel een Europese migratietop plaatsvindt, wou Kamerlid Francesca Van Belleghem van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) weten of ze eindelijk maatregelen zal nemen om de instroom van asielzoekers te beperken. “Helaas werd het nog maar eens duidelijk dat zulks niet het geval zal zijn”, aldus Van Belleghem. “Hoe erg de nood aan die maatregelen ook is, ook op deze Europese top zal opnieuw enkel ‘gebabbeld’ worden.”

Van Belleghem hield de staatssecretaris voor dat we sinds het aantreden van de Vivaldiregering, op 1 oktober 2020, in dit land 130.000 asielaanvragen tellen. “Dat komt neer op 90 asielaanvragen per dag. “Wetende dat 60 procent geen recht heeft op asiel, en slechts 1 op 5 terugkeert naar het land van herkomst, wil dat zeggen dat er sinds de Vivaldi regering 60.000 illegalen bijkwamen.”

“België blijft wachten en stilzitten, en vooral veel babbelen”

“In veel landen is men gaan beseffen dat er niet op de EU kan worden gerekend om tot strengere asiel- en migratieregels te komen, en daar neemt men dus zelf strengere nationale maatregelen”, stelt Van Belleghem, die in dit kader onder meer verwijst naar Nederland, waar men zal komen tot de striktste asielwetgeving ooit; naar Italië, dat haar asielzoekers naar Albanië stuurt; naar Polen, dat een asielstop wil; en naar Hongarije, dat niet meer gebonden wil zijn aan de Europese regels. “Stuk voor stuk landen die niet meer blijven wachten op de EU, maar zelf hun wetgeving verstrengen.”

“Maar België blijft wel wachten en stilzitten, en vooral veel babbelen”, merkt Van Belleghem tot slot op. “Men vindt hier altijd wel een excuus om de asielwetgeving niet te verstrengen. Nu worden bijvoorbeeld de ‘lopende zaken’ ingeroepen. Maar in die 131 dagen dat de nieuwe Arizona-partijen al aan het onderhandelen zijn, hebben landen als Nederland, Polen, Italië en Zweden hun asiel- en migratiewetgeving verstrengd. Met als gevolg dat asielzoekers die anders naar die landen zouden gaan, nu naar dit land zullen komen. Dit moeten we vermijden. En we hebben dus echt geen tijd om te wachten op een nieuwe regering om de nodige maatregelen te nemen.”