“EU wil gas uit oorlogszuchtige Azerbeidzjan”
De komende jaren wil de EU de import van gas vanuit Azerbeidzjan verdubbelen, om zo vanwege de inval van Rusland in Oekraïne niet langer afhankelijk te zijn van Russisch gas. “Behoorlijk hypocriet”, zo zegt Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn. “Als het op oorlog voeren en agressie aankomt, is Azerbeidzjan absoluut geen haar beter dan Rusland. Azerbeidjan is op dit moment bezig met een gewapende strijd tegen het soevereine Armenië. Er moet meer tijd en energie gestoken worden in het energie-onafhankelijk worden van schurkenstaten allerhande.”
Afgelopen juli ondertekende voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe een nieuw memorandum van overeenstemming over een strategisch energiepartnerschap. “Dat omvat onder meer een verbintenis om levering van gas richting de EU te verdubbelen, zodat er tegen 2027 jaarlijks minstens 20 miljard kubieke meter geleverd kan worden”, aldus Samyn. “De Azeri's hebben de leveringen aan de EU al verhoogd, waardoor er dit jaar 4 miljard kubieke meter extra gas geleverd kan worden.”
“Weigeren om gas te kopen bij Rusland om dan te onderhandelen met Azerbeidzjan, zo willen de EU en België zich profileren”
“Von der Leyen stelde dat dit nodig was om niet langer afhankelijk te zijn van gas dat zou geleverd worden door en waarvoor zou moeten betaald worden aan het oorlogszuchtige Rusland. Maar Azerbeidzjan is een minstens zo oorlogszuchtig land als Rusland”, vervolgt Samyn. “In 2020 viel het land buurland Armenië binnen, en vandaag, 13 september, heeft Azerbeidzjan opnieuw de aanval ingezet tegen Armenië, en kwamen minstens 49 Armeense soldaten om het leven.”
Het Vlaams Belang kan alleen maar vaststellen dat de EU en België bij de ene agressor geen gas meer willen kopen maar wel willen onderhandelen met een andere agressor. “In plaats van met oorlogszuchtige, instabiele landen te gaan onderhandelen over de levering van gas, zou men beter wat meer tijd en moeite steken in maatregelen die ons net onafhankelijk moeten maken van dit soort landen”, stelt ook Kamerlid Reccino Van Lommel.