“EU-landen moeten migranten opnemen of betalen”
Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Gérald Darmamin (LREM) moeten Europese landen die geen migranten willen opnemen, daar in de toekomst voor betalen. “Wie geen vluchtelingen wil opnemen, zal een financiële bijdrage moeten betalen”, sprak hij donderdag na afloop van de vergadering van de EU-ministers van Binnenlandse Zaken. Oostenrijk reageerde echter snel hier niet akkoord mee te gaan. Volgens Europees Parlementslid Tom Vandendriessche is dit een aanfluiting van de democratische wil. “Onderzoek na onderzoek bewijst net dat de Europeaan juist minder migratie wil en niet meer”, aldus Vandendriessche.
Volgens Darmamin kon het plan op de vergadering op grote steun rekenen. Hij stelde dat de deelnemers het eens waren over het mechanisme. “Oostenrijk wijst de toelating van migranten af”, stelde Oostenrijks minister van Binnenlandse Zaken Gerhard Karner (ÖVP) echter snel. Hij riep op tot een “alliantie van de rede” tussen EU-lidstaten over het migratievraagstuk. “We hebben sterkere en robuustere bescherming van de buitengrenzen nodig”, sprak hij na afloop. Hij verwees hierbij naar de gezamenlijke verklaring van 16 EU-landen die financiële steun eisen van de Commissie voor het bouwen van fysieke barrières rond de buitengrenzen. Het Vlaams Belang steunde dit initiatief al eerder.
“In een tijd waar de Vlaming het signaal geeft sterkere grensbescherming en minder migratie te willen, worden er plannen gesmeed om via financiële chantage meer migratie af te dwingen”, zegt Vandendriessche. Hij verwees hierbij naar een enquête die onderzoeksbureau INSA eind 2021 uitvoerde in opdracht van de Europese ID-fractie. “Twee op de drie Vlamingen gelooft niet dat Europa de migratieplannen van de EU aankan. Straffer nog, acht op tien wil net sterkere grensbescherming. Deze plannen voldoen op geen enkel moment aan de democratische realiteit”, duidt Vandendriessche. De resultaten van de INSA-enquête, uitgevoerd in verschillende EU-lidstaten, wijzen inderdaad naar de wil van een strenger migratiebeleid. Het merendeel van Europeanen steunt strengere grensbewaking en het verminderen van laaggeschoolde immigratie en verkiest opvang in eigen regio voor vluchtelingen.
Ondertussen riep Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) op tot een “coalitie van bereidwilligen” om vluchtelingen op te nemen. “Duitsland blijft staan voor een open en humaan Europa”, aldus de sociaal-democrate. Deze asielkwesties, die deel uitmaken van het EU-migratiepact van 2020, zullen later besproken worden op de EU-top in maart.