EU en België blijven Chinese goederen uit dwangarbeid importeren
Het Vlaams Belang klaagt de aanhoudende import in de EU aan van Chinese goederen die gewonnen zijn uit dwangarbeid. “Ik vroeg minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) naar zijn maatregelen om onze toeleveringsketens op dwangarbeid te screenen”, zegt Kamerlid Annick Ponthier, “Hij verwees naar de lopende dialoog met de EU-instellingen en een Europese verordening die er in de toekomst zou moeten komen. Met andere woorden: we gaan door met business as usual.”
In het Chinese Xinjiang vervaardigen de Oeigoeren, een Turkse minderheid in China, onder dwangarbeid in concentratiekampen katoen, of zorgen ze voor de verwerking ervan. Een recent rapport toont aan dat 39 bekende westerse modebedrijven met filialen in België, waaronder grote namen als Zara, Burberry en Ralph Lauren, deze textiel inkopen voor hun kleding. “Op deze manier dragen we bij aan de mensonterende uitbuiting van de Oeigoeren in Chinese concentratiekampen”, aldus Ponthier.
“We mogen niet medeplichtig worden aan mensenrechtenschendingen”
Het Vlaams Belang ziet in de aanhoudende invoer uit China ook een bredere economische en politieke uitdaging. De EU heeft met China namelijk een handelsdeficit van maar liefst 400 miljard euro. “We blijven onze economische afhankelijkheid en ons handelstekort in de hand werken”, vervolgt Ponthier, “een handeltekort dat voor België niet minder dan 17 miljard euro bedroeg in de eerste negen maanden van 2023.”
Als het van het Vlaams Belang afhangt moet er een strikt screeningsmechanisme komen om goederen uit China aan banden te leggen. De partij aanvaardt niet dat de EU en België maar blijven talmen, en dat nog steeds de naïeve neoliberale vrijhandelsvisie op China triomfeert. “We moeten nu handelen en onze strategische sectoren beschermen tegen de oneerlijke Chinese concurrentie”, concludeert Ponthier. “Daarnaast moeten we door screening voorkomen dat we medeplichtig worden aan mensenrechtenschendingen.”