EU bedreigt vrije meningsuiting op sociale media
Naar aanleiding van de nieuwe Europese wet rond digitale diensten (DSA) zijn er geruchten dat Elon Musk X (het voormalige Twitter) niet meer beschikbaar wil maken in Europa. Die wet moet zogezegd desinformatie en haatspraak tegengaan. “Musk begrijpt dat desinformatie en haatspraak politiek gekleurde begrippen zijn”, zegt Europees Parlementslid Tom Vandendriessche. “Het censureren van meningen op sociale mediaplatformen op basis van wat Eurocraten acceptabel vinden is eenvoudigweg totalitair.”
De Europese Unie voerde de wet in augustus in. Het houdt voor sociale mediaplatformen een verplichting in om zogenaamde ‘haatzaaiende’ en illegale inhoud sneller te verwijderen. Meta blokkeerde daardoor al voorlopig het gebruik van zijn applicatie Threads in Europa. Nu zou ook Musk overwegen om X in Europa stop te zetten. “Het Vlaams Belang heeft zich altijd verzet tegen de DSA”, zegt Vandendriessche. “Het zijn niet techreuzen of technocraten die de grenzen van de vrije meningsuiting moeten uitzetten. Vrije meningsuiting in een democratie is per definitie zo onbegrensd mogelijk en de grenzen worden bewaakt door rechters.”
“Wanneer rechtse burgers hun mening kunnen uiten, wordt dat door de EU bestempeld als haatspraak”
Bedrijven riskeren hoge boetes als ze niet aan de DSA voldoen. Musk heeft in het verleden altijd gezegd vrije meningsuiting uitermate belangrijk te vinden. Dat komt nu onder druk te staan met de nieuwe Europese wetgeving. “Censuur werd in het verleden door sociale mediaplatformen enkel uitgeoefend aan een kant van het politieke spectrum”, vervolgt Vandendriessche. “Wanneer rechtse burgers hun mening kunnen uiten, wordt dat door de EU bestempeld als haatspraak. Die hypocrisie heeft er een compleet hol begrip en een politiek instrument van gemaakt.”
Het Vlaams Belang bracht in 2021 al een brochure uit rond Big Tech. Daarin wil de partij de problemen van censuur en de monopolievorming benoemen en aanpakken. “Het kernprincipe luidt: wat offline legaal is, moet online legaal zijn”, aldus het Europees Parlementslid. “Enkel een rechter kan de wettelijkheid van de inhoud gaan beoordelen, niet anonieme medewerkers van Big Tech.” Het Vlaams Belang pleit ook voor een sanctiemechanisme voor censuur en voor een verbod op ‘schaduwbannen’. Dat laatste houdt in dat een gebruiker deels of volledig geblokkeerd wordt, zonder dat die daar zelf op de hoogte van is. Zo kan de gebruiker niet meer opgezocht worden of zijn posts niet meer zichtbaar voor alle gebruikers. “De vrije meningsuiting is geen speelbal van de technocratische elite om dissidenten monddood te maken”, besluit Vandendriessche. “Wij blijven ons verzetten tegen deze totalitaire machtspolitiek van het censureren.”