Erediensten: “Overheid moet zich aan de wet houden”
Het Vlaams Belang kan begrip opbrengen voor de groep katholieke priesters die aan de vooravond van Kerstmis naar de Raad van State trekken tegen de opgelegde beperkingen bij erediensten. “Ook in coronatijden moet de overheid zich aan de wet houden”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “Overheidsbesluiten mogen nooit onredelijk zijn.” Het Vlaams Belang verwijst naar het feit dat winkels op dit moment wel open zijn.
Eén van de priesters is Marc Leroy, de pastoor van de basiliek van Koekelberg. Hij vatte het rechtscollege in kwestie omdat hij maar moeilijk kan begrijpen dat zijn kerk, met een oppervlakte van 10.000 vierkante meter de grootste van het land, slechts 15 mensen mag verwelkomen op de Kerstviering. “Een heel begrijpelijk standpunt”, aldus Pas. “Coronaregels zijn noodzakelijk. Maar als men wil dat deze algemeen opgevolgd worden, moeten ze redelijk en logisch zijn. En waar het om de erediensten gaat is dat absoluut niet het geval. Kerken kunnen gemakkelijk meer dan 15 mensen ontvangen en coronaproof blijven zoals winkels dat doen.”
“Geen rekening houden wordt met de grootte van het kerkgebouw, is een niet-gerechtvaardigde beperking op erediensten”
De Raad van State heeft de paars-groene regering eerder al teruggefloten, toen deze alle collectieve erediensten had verboden. Het gevolg van het arrest was dat er voortaan slechts 15 mensen een misviering mogen bijwonen. En opnieuw moet de Raad van State zich nu dus uitspreken over de wettigheid van een coronaregel betreffende de erediensten. “En het is best mogelijk dat er opnieuw een regeringsbeslissing wordt vernietigd”, vervolgt Pas. “Net als de burgers moet ook de overheid zich aan de wet houden. Beslissingen van de overheid mogen niet onevenredig zijn en ze dienen steeds in verhouding te staan tot het doel.”
“Het is met de door het Overlegcomité opgelegde regels steeds opnieuw een verhaal van twee maten en twee gewichten”, besluit Pas. “Tijdens de erediensten met Kerstmis gaat men streng toezien op de 15 personen-regel. Maar in de luchthaven van Charleroi wordt ondertussen elke mogelijke coronamaatregel geschonden zonder noemenswaardige sanctionering. En dan zwijg ik nog over de Brusselse islambegraafplaatsen die nog steeds dienst doen als coronabroeihaarden.”