Nieuws
dinsdag, 30 jul 2024

Erdogan bedreigt Israël: “Gevaar voor de wereldvrede”

Foto: Wikimedia commons. Orhan Erkılıç. Erdogan bedreigt Israël: “Gevaar voor de wereldvrede”

Het Vlaams Belang reageert verontrust op de bedreiging van Turks president Recep Tayyip Erdogan aan het adres van Israël. Afgelopen zondag opperde hij een militair ingrijpen om de Palestijnen te helpen in de Gaza-oorlog, zoals Turkije dat ook deed in Nagorno-Karabach en Libië. “Met zo’n dreigementen zet Erdogan, helaas een NAVO-partner, de internationale vrede op het spel”, stelt Kamerlid Ellen Samyn. 

Tijdens een bijeenkomst van zijn AKP-partij in het Turkse Rize verklaarde Erdogan dat hij militair zou kunnen tussenkomen aan de zijde van de Palestijnen in de Gaza-oorlog. Hij verwees daarbij naar het Turkse ingrijpen in Nagorno-Karabach en Libië. “Een zeer pijnlijke vergelijking, want in de oorlog om Nagorno-Karabach steunde Ankara de agressor Azerbeidzjan”, aldus Samyn, “Wat wél correct is, is dat ook daar Turkije solo slim speelde zonder één keer om te kijken naar zijn NAVO-partners.”

“De NAVO moet zijn conclusies trekken en Turkije uit het bondgenootschap zetten”

Het baart Samyn enorme zorgen dat Erdogan, net nu de wereldorde zo instabiel en precair is, dreigt met een escalatie van de oorlog tussen Hamas en Israël. “Erdogan is een dictator die op zijn laatste benen loopt en dus extra onberekenbaar is, omdat het zijn laatste ambtstermijn is, en omwille van zijn nederlaag in de lokale verkiezingen”, gaat het parlementslid verder, “Het lijkt vooralsnog op blufpoker, maar het blijft zeer gevaarlijk spel, en het verleden toont aan dat hij militaire agressie niet schuwt.”

Het Vlaams Belang hekelt bovenal het feit dat Turkije een NAVO-bondgenoot is. Dit houdt in dat de Amerikaanse en Europese partners rechtstreeks meegesleurd zullen worden, wanneer Turkije met Israël in conflict komt. “In het belang van de wereldvrede moet de NAVO zijn conclusies trekken en Turkije uit het bondgenootschap zetten”, concludeert Samyn. “Tot slot roepen wij op om zo snel mogelijk tot een vredesoplossing te komen in Gaza en géén olie meer op het vuur te gooien.”