Nieuws
woensdag, 25 jan 2023

“Enkelbanden zijn geen oplossing tegen gewelddadige overvallers”

Foto: iStock. “Enkelbanden zijn geen oplossing tegen gewelddadige overvallers”

Het Brussels Parket bracht vandaag aan het licht dat een veroordeelde crimineel eerder deze maand een hoogbejaarde vrouw in haar huis heeft overvallen. De man stond onder elektronisch toezicht en maakte gebruik van een penitentiair verlof. “Een zoveelste slachtoffer van het lakse Justitiebeleid”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “De overvaller had niet vrij mogen rondlopen. Een enkelband is geen oplossing tegen gewelddadige veelplegers.”

De man, die zich voordeed als een postbezorger, pleegde de overval in het appartement van een alleenwonende 91-jarige vrouw. Het slachtoffer opende de voordeur en werd vervolgens brutaal bij de arm naar binnen gesleurd, waarbij ze zich verwondde. De overvaller stal cash geld en een bankkaart, en vluchtte weg. “Dankzij camerabeelden kon de lokale recherche hem gelukkig snel identificeren”, aldus Dillen. “Het bleek om iemand te gaan die wegens soortgelijke daden bekend stond bij de sectie Diefstallen van de lokale recherche van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. Zo had hij in 2015 de buurvrouw van het slachtoffer ook al op een gelijkaardige manier overvallen.”

“Om de burgers te beschermen zijn echte celstraffen nodig, geen enkelbandjes”

Bovendien bleek dat de verdachte onder elektronisch toezicht stond toen hij de vrouw overviel. “Juist om te voorkomen dat recidivisten opnieuw criminele daden kunnen plegen, heeft het Vlaams Belang zich steeds scherp verzet tegen een veralgemening van het systeem van de enkelband”, vervolgt Dillen. “Maar om de overbevolking in de gevangenissen tegen te gaan werd thuisdetentie door ministers van Justitie Koen Geens (cd&v) en Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zelfs gepropageerd. Met alle vreselijke gevolgen van dien, zoals de 91-jarige dame helaas heeft moeten ondervinden.”

In dit land is elektronisch toezicht een vast recht voor wie tot drie jaar cel veroordeeld werd, ook al maakte men zich schuldig aan zeer ernstige feiten van fysiek of seksueel geweld. “En Van Quickenborne zorgde er zelfs voor dat het systeem opnieuw werd ingevoerd in geval van verkrachting”, besluit Dillen. “De belangrijkste taak van de overheid is om de veiligheid van de burgers te garanderen. De maatschappij moet beschermd worden tegen dit soort overvallers en dat dient te gebeuren met effectieve celstraffen, niet met enkelbandjes.”