Energiecompensatie: "Bewoners woonzorgcentra mogen niet uit de boot vallen"
Vlaams Parlementslid Immanuel De Reuse komt op voor de bewoners van de woonzorgcentra die uit de boot dreigen te vallen bij de energiecompensatie. Zij krijgen immers niet de energiecheque van 100 euro en kunnen ook niet genieten van de btw-verlaging voor elektriciteit, omdat hun energiekosten veelal in een factuur aan een rusthuis vervat zijn. “Dit zijn maar liefst 165.000 bewoners die in de kou blijven staan en dat terwijl de energieprijzen nog drastisch zullen stijgen”, zegt De Reuse. “Bevoegd minister Wouter Beke (CD&V) moet ervoor zorgen dat de in woonzorgcentra verblijvende ouderen niet het slachtoffer worden van deze ontspoorde prijzen.”
Het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk (VLOZO) waarschuwt dat de bewoners van woonzorgcentra uit de boot zullen vallen bij de compensatie voor de hoge gas- en elektriciteitsfacturen. In een woonzorgcentrum is er immers maar één afnamepunt van elektriciteit en woonzorgcentra krijgen geen btw-verlaging toegekend omdat ze geen burger zijn maar gezien worden als bedrijf, terwijl in tegenstelling tot een bedrijf de btw niet kunnen recupereren. Volgens VLOZO dreigt de dagprijs zo “met twee à drie euro” te stijgen en de maandprijs dus met “60 à 90 euro”. “Maar zij kunnen ook hun recht op sociaal tarief niet laten gelden. Het resultaat dreigt te zijn dat woonzorgcentra de dure energie gewoon gaan doorrekenen aan de residenten”, reageert De Reuse bezorgd.
“De doorrekening van de hoge stroomfacturen aan de bewoners dreigt de dagfactuur van woonzorgcentra fors de hoogte in te jagen”
“Die dagprijs van de woonzorgcentra ligt nu al fors boven het inkomen van een gepensioneerde. De hoge energieprijs en het gebrek aan compensatie ervan dreigt een verblijf in een woonzorgcentrum dus meer dan ooit onbetaalbaar te maken”, duidt De Reuse. “Er zijn echter oplossingen. Aan de ene kant zou de verlaging van de btw op energiekosten kunnen worden toegekend aan residentiële voorzieningen. Anderzijds moet het sociaal tarief van toepassing worden gemaakt op bewoners van residentiële voorzieningen”, meent De Reuse.
“Minister Beke, onder wiens bevoegdheden de woonzorgcentra vallen, moet mee ijveren dat ook de bewoners van de woonzorgcentra niet vergeten worden bij de toekenning van compensatiemaatregelen”, vervolgt De Reuse. “Hij moet namens de sector contact opnemen met de federale regering. En indien zou blijken dat de federale regering niet bereid is tot tegemoetkomingen, moet de Vlaamse regering zélf initiatieven nemen om de factuur voor deze ouderen te temperen”, besluit De Reuse. “Onze ouderen mogen niet in de steek gelaten worden, ze hebben het al zwaar genoeg te verduren.”