Eeuwig leven voor de overbodige Senaat? Niet als het van VB afhangt
De voorgespiegelde hervorming van de staatsstructuren in het federale regeerakkoord bood de opportuniteit om voor eens en altijd komaf te maken met de overbodige Senaat. “Helaas heeft men dat laten liggen.” Het Vlaams Belang betreurt het dan ook dat deze coalitie ook op dit vlak geen knopen durft doorhakken. In het bijzonder had de Vlaams-nationalistische partij de senaat willen zien verdwijnen.
Sinds de zesde staatshervorming vegeteert de Senaat in grote zinledigheid. Sinds 2014 heeft deze instelling immers zegge en schrijve zes (6) wetgevende teksten gestemd die kracht van wet zijn geworden. Dat is dus één wettekst per jaar. Ook op andere vlakken blonk de instelling niet bepaald uit in het afleveren van nuttig werk. Daar staat wel een flink prijskaartje tegenover. Op zes jaar tijd (2014-2019) kostte zij de belastingbetaler immers niet minder dan een kwart miljard euro. Er gaan dan ook al heel lang stemmen op om deze overbodige instelling af te schaffen. Dat was al zo ten tijde van de zesde staatshervorming, maar omdat een aantal oude Belgische krokodillen dat niet zagen zitten, bleef de instelling bestaan. Het Vlaams Belang wil hier nu eindelijk verandering in brengen.
Guy D’haeseleer: “Het is onbegrijpelijk dat men niet kan, durft of wil beslissen om de Senaat zonder meer af te schaffen”
De fractievoorzitter van het Vlaams Belang in de Senaat, Guy D’haeseleer, vindt het dan ook een gemiste kans van de nieuwe federale regering dat zij daarover geen klare wijn schenkt. Zij komt in haar regeerakkoord immers niet verder dan te stellen dat er in het kader van de ‘democratische vernieuwing’ moet worden nagedacht over “de toekomst van de Senaat”. Dat is een vage formulering waar men alle kanten mee kan uitgaan.
“Het is onbegrijpelijk,” zo meent D’haeseleer, “dat men nog altijd niet kan, durft of wil beslissen om de Senaat zonder meer af te schaffen zodra dat kan. Die instelling heeft nu toch wel meer dan voldoende bewezen dat ze geen enkel nut meer heeft in het besturen van dit land, maar zij kost wel pakken belastinggeld. En dat terwijl dit land opgescheept zit met een bodemloze schuldenput, een gigantisch begrotingstekort, kreunt onder een loodzware belastingdruk en heel wat burgers nauwelijks de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Deze heersende Vivaldicoalitie draagt daar een zware verantwoordelijkheid voor.”