Één Vlaams distributienet nodig
Door de hoge energieprijzen wisselen Vlamingen meer dan ooit van energieleverancier. Zo werd er vorig jaar een record aan leverancierswissels opgetekend. “De Vlamingen zijn meer dan ooit de speelbal van de energiesector”, zegt Vlaams Parlementslid Bart Claes. “Één Vlaams distributienet zou dan ook al helpen om de prijzen temperen en gelijk te trekken voor heel Vlaanderen.”
Uit cijfers van de Vlaamse Energieregulator VREG blijkt dat een Vlaams gezin met een gemiddeld verbruik jaarlijks 5.420 euro betaalt voor het goedkoopste variabel contract voor gas en elektriciteit. In vergelijking met juli is de prijs voor een vast contract voor een gemiddeld Vlaams gezin nu al 2.400 euro duurder. Ook de prijzen van variabele energiecontracten schieten de hoogte in. Door de hoge tarieven wisselen Vlamingen steeds meer van energieleverancier. Bovendien worden er verschillende nettarieven aangerekend per regio.
“De hoge energieprijzen doet de Vlamingen meer dan ooit wisselen van energieleverancier”, zegt Bart Claes. “Dit toont aan dat de consumenten de speelbal zijn geworden van de energiesector. Het helpt ook niet dat er zo’n grote prijsverschillen zijn tussen de verschillende regio’s.”
“Één distributienet zou de energiefactuur al doen verlagen”
De energiefactuur bestaat niet alleen uit de prijs voor de energie zelf, maar ook uit allerlei distributiekosten. “Het Vlaams distributienetlandschap is nog steeds een lappendeken van allerlei intercommunales die verschillende kosten doorrekenen”, zegt Claes. “Het is daardoor dat er zo’n grote prijsverschillen mogelijk zijn.”
Het Vlaams Belang herhaalt daarom haar vraag om de energie-intercommunales af te schaffen. “De fusie van Eandis en Infrax tot Fluvius was in feite niet meer dan een façade waarmee niets ingrijpend veranderd is”, besluit Claes. “Er moet één distributienet komen met één tarief en één beheerder. Dit zou al helpen om de energiefactuur te verlagen voor onze mensen.”