‘Ecozones’ Bpost: “Aandacht voor noden minder mobiele mensen”
Het Vlaams Belang wil dat Bpost bij haar initiatief met betrekking tot Ecozones vooral de noodzakelijke rekening houdt met senioren en mindervaliden. “In augustus 2020 sloten de stad Mechelen en Bpost een akkoord om van de stad de eerste Ecozone voor duurzame stadsdistributie te maken”, zegt Kamerlid Nathalie Dewulf (Vlaams Belang). “Uit een antwoord van minister van Telecommunicatie en Post Petra De Sutter (Groen) op onze vraag blijkt dat Bpost intussen concrete plannen heeft om nog drie andere steden om te vormen tot zo’n Ecozone.”
De Ecozone van Bpost omhelst een uitstootvrije levering van pakjes en brieven in het centrum van de stad, en dit door middel van een dicht netwerk van pakjesautomaten, elektrische voertuigen en cargofietsen. Meerdere pakjes op eenzelfde plaats leveren kan, in tegenstelling tot thuisleveringen, ook ’s nachts gebeuren. En efficiëntere ritten en beter gespreide leveringen zorgen voor minder files
in een binnenstad. Het gaat om een testproject dat twee jaar zal duren.
“Het sociale aspect mag nooit ondergeschikt worden gesteld aan de ecologische aspecten”
Maar intussen wil Bpost het systeem in drie andere steden implementeren, zo blijkt nu uit het antwoord op de vraag van Nathalie Dewulf. “Na de lancering van Ecozone Mechelen wil Bpost nu ook een Ecozone inrichten in Brussel, in één extra stad in Vlaanderen en in één stad in Wallonië”, aldus nog Dewulf.
“Het Vlaams Belang juicht het initiatief van het geplaagde Bpost toe, maar heeft toch wel een niet onbelangrijke randbedenking”, besluit Dewulf. “Leveringen in afhaalpunten of pakjesautomaten mogen dan al ecologischer zijn dan thuislevering, maar er moet rekening gehouden worden met mensen met een beperkte mobiliteit zoals senioren of mindervaliden. Zij moeten wel steeds de mogelijkheid krijgen om toch nog thuisleveringen te kunnen ontvangen.”