Nieuws
dinsdag, 10 sep 2024

Duitsland voert grenscontroles in: “De geesten rijpen in Europa”

Foto: iStock. Duitsland voert grenscontroles in: “De geesten rijpen in Europa”

Het Vlaams Belang verwelkomt de aankondiging van de Duitse regering om vanaf 16 september tijdelijke grenscontroles in te voeren aan alle Duitse landsgrenzen. Deze maatregel, die zes maanden zal duren, is bedoeld om de irreguliere migratie tegen te gaan en de binnenlandse veiligheid te versterken. “Het is duidelijk dat grenscontroles effectief zijn in het reguleren van migratiestromen en het waarborgen van de veiligheid”, zegt Europees Parlementslid Tom Vandendriessche. “De Duitse stap toont aan dat het mogelijk is om de instroom van asielzoekers te beheersen. Wij pleiten er al jaren voor, en nu wordt het uitgevoerd in Europa. De geesten in Europa rijpen.”

De recente beslissing van Duitsland komt op een moment dat België een recordaantal asielaanvragen registreert. In de eerste helft van dit jaar alleen al werden er 17.853 aanvragen ingediend, een stijging van 16 procent tegenover vorig jaar.  “Het is absoluut noodzakelijk dat België deze maatregel volgt”, benadrukt Vandendriessche. “De stijgende cijfers en de noodzaak om onze grenzen beter te bewaken, maken duidelijk dat we dringend actie moeten ondernemen.”

“Grenscontroles zijn een cruciale stap om zowel de instroom van ongewenste migranten te beperken als onze binnenlandse veiligheid te verbeteren”, gaat het Europees Parlementslid verder. “België kan zich geen recordaantal asielaanvragen per jaar veroorloven zonder de nodige maatregelen te treffen.”

“Ook België moet onmiddellijk beginnen met het invoeren van grenscontroles”

In april van dit jaar keurde het Parlement nog het EU-migratiepact goed. “Het EU-migratiepact zal enkel leiden tot een toename van de migratieproblematiek. De oplossing ligt niet bij de EU, maar bij de lidstaten die het initiatief moeten nemen om hun grenzen te beveiligen”, stelt Vandendriessche. “Duitsland laat zien hoe het moet. Het is tijd dat andere landen, waaronder België, ook zelf het heft in handen nemen.”

Het Vlaams Belang roept de Belgische regering op om de Duitse maatregel als voorbeeld te nemen en onmiddellijk te beginnen met het invoeren van grenscontroles om de controle over onze grenzen te herwinnen. Samenwerking met de EU is mogelijk om grenzen te beveiligen en illegale migranten terug te sturen, maar de initiële stappen moeten door de lidstaten worden gezet.