Nieuws
donderdag, 10 mrt 2022

Dubbele indexatie maakt dagprijs rusthuis nóg duurder: “Maximumfactuur nodig!”

Het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid geeft de woonzorgcentra de toestemming om het komende jaar de dagprijzen niet één maar twee keer te indexeren. “Hiermee dreigen rusthuizen voor velen helemaal onbetaalbaar te worden”, zei parlementslid Immanuel De Reuse in het Vlaams Parlement. “Minister Beke moet de factuur van de woonzorgcentra betaalbaar houden voor onze mensen!” De partij pleit opnieuw voor een maximumfactuur.

Door de hoge inflatie mogen de Vlaamse rusthuizen vaker hun prijzen verhogen zodat zij hun hogere kosten kunnen doorrekenen aan de bewoners. “Voor de woonzorgcentra is dit uiteraard goed nieuws, maar dit is zeer verontrustend voor de bewoners en hun families. Ook de Vlaamse Ouderenraad luidde hierover al de alarmbellen”, zegt Immanuel De Reuse. “De rusthuisfacturen bedragen gemiddeld 1.800 euro, fors meer dan een gemiddeld pensioen. Wie slechts 1.250 euro als pensioen heeft, moet bij een indexatie op het einde van de maand een veel hoger bedrag ophoesten.”

“De rusthuisfactuur wordt niet alleen onbetaalbaar, voor heel wat mensen is ze ook al onbetaalbaar”

Het is een feit dat wanneer het pensioen lager is dan de rusthuisfactuur bij een indexatie de kloof tussen beiden toeneemt en dus ook de onbetaalbaarheid. Naast de hogere prijs voor het verblijf, is er ook een stijging van bijkomende supplementen zoals bijvoorbeeld kappersbezoeken en medicatie. Bovendien is het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden de jongste tien jaar niet geïndexeerd. “De kostprijs van de rusthuisfactuur stijgt dus onevenredig ten opzichte van het inkomen van de bewoners. Hierdoor komen we in een situatie dat ook de middenklasse in betaalproblemen geraakt”, zegt De Reuse.

“Het is de taak van de overheid om te zorgen voor de zwaksten in onze maatschappij. En een deel daarvan is zorgen dat de rusthuisfactuur betaalbaar en aanvaardbaar is voor de mensen. Daarom pleit onze partij voor een maximumfactuur voor betaalbare goede zorg”, aldus De Reuse.