Nieuws
vrijdag, 18 nov 2022
drugsoorlog

Het Vlaams Belang is het halfslachtige getreuzel in Antwerpen inzake de drugsoorlog meer dan beu. Donderdagnacht werden weer twee bomaanslagen uitgevoerd in Antwerpen. “De bomaanslagen en afrekeningen in Antwerpen zijn intussen ontelbaar geworden. Het risico bestaat er zelfs in dat men - zeker in de Wetstraat en op het Schoon Verdiep - de schouders begint op te halen na de zoveelste aanslag”, vreest Ortwin Depoortere. “Datmogen we nooit toestaan. Sterker, het leger moet tijdelijk ingezet worden op risicoplaatsen om het meest extreme geweld te verhinderen. Structurele maatregelen dringen zich hierna op: we moeten de mocromaffia doodknijpen.”

Antwerpen werd afgelopen nacht voor een zoveelste keer opgeschrikt. Onbekenden deden explosieven ontploffen in de Van Lissumstraat in Deurne en in de Deken de Winterstraat in Berchem. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om aanslagen in context van de drugsoorlog die de Scheldestad al jaren teistert. Die oorlog gaat van kwaad naar erger.

“We kennen de dekmantels, we kennen de betrokkenen: tijd voor actie”

“Het is een kwestie van tijd vooraleer er (meer) doden beginnen te vallen”, waarschuwt Kamerlid en commissievoorzitter Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere. “Tenminste als dit apathisch en lethargisch beleid onder burgemeester Bart De Wever (N-VA) en binnenlandminister Annelies Verlinden (cd&v) wordt verdergezet. Het geweer moet dringend van schouder veranderd worden: er zijn wel degelijk hefbomen mogelijk en het geweld en de mocromaffia kunnen gestopt worden met doortastend en moedig beleid.”

Eén van die hefbomen die Depoortere wil gerealiseerd zien, is de tijdelijke inzet van het leger. “Onder de noemer‘Operatie Hades’ moeten we militaire patrouilles inzetten op tijdelijke basis”, legt Depoortere uit. “We zagen de positieve effecten van zo’n bewaking in nasleep van de aanslagen in 2015 en 2016. Structurele maatregelen dwingen zich echter hierna ook op: we moeten de mocromaffia doodknijpen, met doelstellingen voorbij lang aanslepende en dure veroordelingen in de rechtbank: organiseer inbeslagnames, willekeurige razzia’s, sluit gekende witwaszaken, houd administratief verdachten zoveel mogelijk aan… Zo kunnen we de dagelijkse werking van de mocromaffia ernstig verstoren en ondermijnen.“

“We kennen de dekmantels, we kennen de betrokkenen: tijd voor actie”, besluit Depoortere.