Nieuws
donderdag, 12 sep 2024

Draghi’s rapport is dure luchtbel

Foto: iStock. Draghi’s rapport is dure luchtbel

Een nieuw rapport onder leiding van voormalig voorzitter van de Europese Centrale Bank Mario Draghi beschrijft de slechte concurrentiepositie van Europa, en pleit voor de zoveelste ‘Europese industriële strategie’. “Het rapport roept op tot een ‘radicale verandering’, maar laat de heilige huisjes van de EU netjes overeind”, zegt Europees Parlementslid Barbara Bonte (Vlaams Belang). “Draghi doet wat de EU altijd doet: meer macht naar Brussel trekken en de Europese belastingbetaler opzadelen met nog meer schulden.”

“De EU beloofde ons vrede en welvaart, maar wat zien we vandaag? Oorlogsretoriek en een bureaucratie die onze welvaart opvreet”, stelt Vlaams Belang-fractievoorzitter in het Europees Parlement Tom Vandendriessche vast. “Volgens Draghi moet de EU vasthouden aan haar klimaatagenda, maar tegelijk beweert hij de Europese concurrentiekracht te willen versterken. Dat zijn twee doelen die elkaar compleet tegenspreken. Terwijl de Europese burger en industrie zuchten onder hoge energieprijzen, blijft Brussel, tegen elk gezond verstand in, vasthouden aan haar groene distopie."

“We hebben nood aan een bredere energiemix”

“In de tweede helft van 2023 lagen de industriële gasprijzen in de EU maar liefst 345 procent hoger dan in de VS. Hoe kun je dan spreken van een concurrerende industrie?”, vraagt Bonte, die de energie- en industriedossiers opvolgt, zich af. De oplossing ligt voor de hand: “Lagere energieprijzen zijn simpelweg onhaalbaar met de enge focus op groene energie. We hebben nood aan een bredere energiemix.”

Het rapport stelt een jaarlijkse investering van 750 tot 800 miljard euro voorop, vooral gericht op groene en digitale projecten. “Deze hallucinante bedragen zullen echter de concurrentiekracht van de EU niet versterken zolang het ondernemingsklimaat vijandig blijft”, besluit Bonte. “Daarvoor moeten onder meer de struikelblokken uit de GDPR, de DSA, de AI-verordening en vooral de Green Deal worden weggenomen.”