Nieuws
vrijdag, 12 feb 2021

Dierenparken in financiële moeilijkheden: “Extra steun nodig voor het welzijn van de dieren”

Het Vlaams Belang maakt zich zorgen over de financiële toestand van private dierenparken en bijgevolg over het welzijn van de daar verblijvende dieren. De dierenparken zijn al een tijdje gesloten en zonder inkomsten ontbreken ze middelen om voeding en medische ondersteuning te garanderen aan de dieren. Op 13 februari is de heropening onder voorwaarden - met een beperking van het bezoek - en zullen ze nog niet meteen hun schade kunnen inhalen. Het Vlaams Belang pleit dan ook voor extra steun, maar bevoegd minister Weyts (N-VA) acht dit niet nodig. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Vlaams Parlementslid Els Sterckx (Vlaams Belang).

De Antwerpse Zoo en dierenpark Planckendael zijn in overheidshanden en worden financieel ondersteund en de dieren blijven er gegarandeerd verzorgd. Private parken verkeren echter in financiële moeilijkheden waardoor het welzijn van de dieren er in gedrang komt. Door de coronacrisis hebben ze geen reserves kunnen opbouwen om te voorzien in het onderhoud van de dieren Vanaf november zijn de parken definitief gesloten, waardoor ze nog meer in het rood gingen. Nu is het 5 na 12 in de dierenparken, al is de heropening op 13 februari nabij.

“Als we de private dierenparken niet ondersteunen kan het welzijn van de dieren daaronder lijden”

Het budget voor dierenvoeding alleen al bedraagt bijna 1 miljoen euro per jaar, laat de overkoepelende Koninklijke Maatschappij voor Dierenkunde van Antwerpen weten. “De parken zitten momenteel door hun voorraad geld heen om de dieren te kunnen voederen”, reageert Sterckx. Minister Weyts liet weten dat ze aanspraak kunnen maken op de ondersteuningsmechanismen van de Vlaamse Regering, maar gaf daarna wel vluchtig toe dat dat niet volledig compenserend is. Het Vlaams Belang wil dat de parken extra middelen krijgen om het basiswelzijn van de dieren te garanderen.

“Het is goed dat de parken opengaan, maar dat wil niet zeggen dat er op 13 februari ineens bakken geld binnenkomen”, vervolgt Sterckx. Er mogen inderdaad minder bezoekers het park betreden en dat betekent ook minder inkomsten. “Met steun in de aanlooptijd bij de heropening kunnen ze extra inkomsten genereren om de volgende winter te overbruggen.” Want de relancemiddelen zijn - zoals Weyts zelf aangeeft - onvoldoende.

De parken doen inmiddels een warme oproep aan schenkers om voeding te blijven doneren om zo wel te kunnen  voldoen aan het basiswelzijn van de dieren. Het Vlaams Belang hoopt tot slot dat de dierenparken na 13 februari definitief open mogen blijven zodat ze een buffer kunnen opbouwen.