Nieuws
zaterdag, 30 nov 2024

D’haeseleer: inzetten op veiligheid en kennis van Nederlands

Deze zaterdag was Vlaams Parlementslid en toekomstig burgemeester van Ninove Guy D’haeseleer te gast in De Ochtend omtrent zijn nakend burgemeesterschap. “We zijn met een duidelijk programma naar de kiezer getrokken en we gaan dat ook maximaal uitvoeren”, aldus D’haeseleer. “Uiteraard wil ik de burgemeester zijn van alle Ninovieters, maar het zal een politiek zijn van rechten en plichten. Ik zal die boodschap ook zo geven: wie naar Ninove komt, zal zich moeten aanpassen en Nederlands moeten leren.”

Komende donderdag vindt de eedaflegging van de nieuwe gemeenteraad, en daarbij ook de aanstelling van het nieuwe bestuur plaats in Ninove. D’haeseleer geeft aan meteen werk te zullen maken van echte verandering, waarbij veiligheid een prioriteit zal zijn. “Zodra ik in functie ben, zal ik contact opnemen met de korpschef. In januari wil ik absoluut het politiekantoor ‘s avonds en tijdens het weekend open. Ninove heeft een nagelnieuw politiekantoor dat om 17 u sluit en in het weekend niet open gaat. Dat werkt heel wat wrevel op bij de Ninovieters”, klinkt het. “Mensen moeten ‘s avonds terug op straat durven komen.”

“Ook wat sociale woningen betreft, wil ik in januari al het toewijzingsreglement wijzigen, waardoor mensen al vijftien jaar in Ninove moeten gewoond hebben om aanspraak te kunnen maken op een sociale woning”, aldus D’haeseleer die daarmee drie keer strenger dan het Vlaamse opgelegde minimum van vijf jaar zal optreden. “We gaan bovendien in de huishoudelijke reglementen van het OCMW de kennis van het Nederlands en het verrichten van gemeenschapsdienst als voorwaarden stellen om van extra premies te kunnen genieten.”

“Ons pakket aan maatregelen zal een imago voor Ninove creëren dat signaleert dat wie zich niet wil aanpassen en geen Nederlands wil leren, het hier niet zo makkelijk zal krijgen”

Volgens de toekomstige burgemeester is er nood aan een efficiënte spendering van de financiële middelen.  “Volgend jaar moeten we een meerjarenplan opstellen. In functie daarvan moet een kerntakendebat gevoerd worden, en moet nagegaan worden welke subsidies de stad uitdeelt en welk effect deze hebben. Die oefening is tot nu toe nooit gebeurd, en dat zal financiële ruimte creëren”, vervolgt D’haeseleer.  “We gaan niet inzetten op prestigeprojecten, maar teruggaan naar de kerntaken: inzetten op een propere gemeente, een goed onderhoud van de infrastructuur en veiligheid met meer blauw op straat.”

Zeventig procent van de nieuwkomers in Ninove zijn Franstalig, wat zich steeds meer uit in het straatbeeld. “We willen ook absoluut iets doen aan de verfransing van onze gemeente. Franstalige vreemdelingen uit Brussel die zich hier komen vestigen, spreken geen Nederlands, vormen een gemeenschap binnen een gemeenschap en denken zelfs dat Ninove een tweetalige gemeente is”, aldus nog D’haesleer. “Andere partijen hebben het steeds over verbinding, maar echte verbinding begint pas wanneer je elkaar begrijpt en met elkaar kan communiceren. In Ninove is dat steeds minder het geval en dat tij willen wij absoluut keren.”

“Ons pakket aan maatregelen zal een imago voor Ninove creëren dat signaleert dat wie zich niet wil aanpassen en geen Nederlands wil leren, het hier niet zo makkelijk zal krijgen”, concludeert de eerste Vlaams Belang-burgemeester.  “Uiteraard wil ik de burgemeester zijn van alle Ninovieters, maar het zal een politiek zijn van rechten en plichten. Ik zal die boodschap ook zo geven: wie naar Ninove komt, zal zich moeten aanpassen en Nederlands moeten leren.”