Nieuws
vrijdag, 03 sep 2021

“Dermagne onderschat probleem van de inflatie”

Het Vlaams Belang vraagt dringende maatregelen om de koopkracht te beschermen, nu de ernstige economische gevolgen van de coronacrisis ten volle duidelijk worden. “We dienden hiervoor op 16 juni een motie in, maar minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) blijft zijn ogen sluiten voor groeiende inflatie en onderschat het probleem schromelijk”, zegt federaal volksvertegenwoordiger Reccino Van Lommel (Vlaams Belang). “Nochtans wordt door economen een stagflatie voorspeld, wat stijgende prijzen met een beperkte economische groei inhoudt. Dit is zeer ongunstig en leidt tot ontwaarding van geld van onze mensen.”

“Door achterstand, te wijten aan de coronapandemie, is er momenteel meer vraag in de wereldeconomie, maar omwille van grondstoffenschaarste blijven de prijzen stelselmatig stijgen”, aldus Van Lommel. “Leveringen van onderdelen komen te traag op gang, waardoor productielijnen stilvallen. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan chips in de auto-industrie. Het maakt dat bedrijven op een gegeven ogenblik, ondanks voldoende orders, hun medewerkers toch op economische werkloosheid moeten plaatsen.”

“De vicieuze cirkel van inflatie waarin we dreigen terecht te komen dient absoluut te worden doorbroken”

In de waardeketen blijven bedrijven stelselmatig prijsverhogingen doorvoeren die hoe dan ook terecht zullen komen bij de consument. “Als dit zo doorgaat kan de lage rentepolitiek van de Europese Centrale Bank sterk in vraag worden gesteld, omdat het aanbod de vraag niet kan volgen en deze onbalans alleen maar hogere marktprijzen zal impliceren”, vervolgt Van Lommel. “Sommige bedrijven maken misbruik om de prijzen te doen stijgen om de coronarekening te compenseren.”

“Volgens de minister was er geen vuiltje aan de lucht en zou zelfs de spilindex dit jaar niet overschreden worden, maar de recente actualiteit gaf hem ongelijk. Het leven wordt ontegensprekelijk en onomkeerbaar duurder en dit zonder garanties op meer tewerkstelling op termijn”, besluit Van Lommel. “De regering moet daarom dringend de nodige maatregelen nemen om onze concurrentiepositie te beschermen, onze importafhankelijkheid te doen afnemen, en moet stimulansen instellen om de productie in belangrijke sectoren in eigen land op te drijven.”