Deradicalisering kost steeds meer belastinggeld: “Beter de islamisering bestrijden!”
Het Vlaams Belang vindt het onbegrijpelijk dat er weer 1,5 miljoen euro belastinggeld extra gaat naar de zogenaamde preventie van gewelddadig radicalisme en extremisme. “Dit is de zoveelste keer dat de Vlaamse Regering ons belastinggeld stort in de bodemloze put van deradicalisering”, zei Vlaams Parlementslid Sam van Rooy (Vlaams Belang). Van Rooy wierp woensdag in het Vlaams Parlement bevoegd minister van Integratie Bart Somers (Open Vld) voor de voeten dat hoeveel belastinggeld er ook tegenaan gegooid wordt, “de Vlaamse regering door de continue instroom van moslimfundamentalisten in toenemende mate zal oogsten wat ze zaait, namelijk sharia, jihad en helaas ook gewelddadige reacties”.
Het bedrag van 1,5 miljoen euro dat de Vlaamse Regering vrijmaakt wordt verdeeld onder de steden en gemeenten, à rato van 60.000 euro per project. Zo kunnen lokale besturen volgens minister Somers een deradicaliseringsambtenaar aanstellen, netwerken met de politie te creëren en onderhouden en beter samenwerken met de lokale integrale veiligheidscellen (LIVC’s). De LIVC’s werken sinds 2015 in Antwerpen, Mechelen en Vilvoorde met een platform waar preventiewerkers en politie via ‘casusoverleg’ proberen radicalisering te voorkomen, en in te grijpen als er effectief gevaar dreigt. De minister liet nu weten dat radicalisering toeneemt en zich meer verspreidt over Vlaanderen, en dat daarom extra geld nodig is om de lokale besturen bij te staan.
“In plaats van de instroom van moslimfundamentalisten te stoppen en de islamisering van onze samenleving tegen te gaan, geeft de regering steeds meer belastinggeld aan de islam en aan deradicalisering”
Het Vlaams Belang waarschuwt echter al vele jaren voor de islamisering van onze samenleving en het gevaarlijke islamitisch extremisme dat daaruit voortkomt. “De zogenaamde oplossing van de systeempartijen en van de regering is enerzijds meer belastinggeld smijten richting de islam en anderzijds richting allerhande deradicaliseringsprojecten”, stelt van Rooy. “Zo wordt dus eerst belastinggeld gegeven aan de brandstichter, om vervolgens belastinggeld te besteden aan de brandweer om te proberen de uitslaande brand te blussen.”
Minister Somers focust steeds meer op rechtsextremisme, “maar in de Belgische databank staan vandaag maar liefst 645 jihadisten en 49 rechts-extremisten”, stelt Van Rooy. “Dat zijn er 49 te veel, maar er zijn dus 13 keer zoveel jihadisten als rechtsextremisten, terwijl amper 1 op de 13 inwoners van dit land moslim is.” Bovendien, zo vervolgt Van Rooy, zijn er volgens onderzoek honderdduizenden moslimfundamentalisten in dit land.
Dinsdag ondervroeg Sam van Rooy minister Somers in de commissie Radicalisering van het Vlaams Parlement ook al over een nieuwe radicaal-islamitische organisatie die zich in België heeft gevestigd. Het CCIF (Collectif Contre l’Islamophobie en France) werd verboden in Frankrijk, maar heeft zich omgevormd tot CCIE (Collectif Contre l’Islamophobie en Europe) en gebruikt nu Brussel als uitvalsbasis. Deze islamitische organisatie, zo stelt Van Rooy, heeft mee bijgedragen aan de islamitische onthoofding van de Franse leraar Samuel Paty. “Gaan we dat verschrikkelijke CCIE toelaten op ons grondgebied en wachten tot er ook bij ons een leraar of eender wie op straat wordt onthoofd wegens zogenaamde islamofobie?”, besloot van Rooy fel.