Dedonder deed twee jaar niets tegen de wantoestanden
Het Vlaams Belang is er niet over te spreken dat er, ondanks alle beloftes en stoere verklaringen van de bevoegde minister Ludivine Dedonder (PS) van een structurele aanpak van grensoverschrijdend gedrag binnen Defensie niets in huis is gekomen. “Defensie kampt met een structureel probleem van complete normvervaging binnen bepaalde eenheden”, zegt Kamerlid Annick Ponthier. “Over Amay waren nochtans aanwijzingen genoeg, maar ze heeft het laten rotten.”
Binnen het vierde Bataljon Genie in Amay speelden jarenlang vernedering, mishandeling, chantage, bedreigingen en ronduit mensonterende feiten. Soldaten, officieren en onderofficieren maakten zich hieraan schuldig en hielden zich vervolgens aan een absolute omerta. Vandaag berichten de media zelfs over de verkoop van munitie, onderdelen en drugs aan leden van de Albanese maffia. “Het zou gaan over een opeenstapeling van incidenten en de eenheid in Amay had al jarenlang een bedenkelijke reputatie”, aldus Ponthier, die de minister hierover in de Kamer ondervroeg. “De meldingen dateren al van 2021 en toch beweert Dedonder dat ze pas in november 2023 op de hoogte werd gesteld. Niet door Defensie zelf dan nog, maar door een familielid van een slachtoffer. Kan het nog pijnlijker?”
“In twee jaar tijd gebeurde niets, je reinste nalatigheid”
Het was PS-minister Dedonder die in 2022 een sensibiliseringscampagne en een meldpunt opstartte. “Die campagne kwam er nota bene na een studie uit 2021, waaruit onder meer bleek dat twee op drie vrouwen te maken kreeg met overschrijdend gedrag bij Defensie”, gaat Ponthier verder. “Dedonder stelde bij die gelegenheid woordelijk dat er actie ging worden ondernomen van zodra Defensie op de hoogte wordt gesteld van problematisch gedrag… Welnu, volgens de Chef Defensie was het departement sinds 2021 van Amay op de hoogte. En in de daaropvolgende twee jaar gebeurde niets. Het is je reinste nalatigheid.”
Het Vlaams Belang stelt vast dat Dedonder wel heel krachtdadig kan optreden wanneer het gaat om Vlaams-nationalisten bij Defensie. “Als reactie op foute likes of tweets kan ze in dat geval niet snel genoeg heuse heksenjachten lanceren”, besluit Ponthier. “Maar wanneer het gaat om echte wantoestanden binnen onze Franstalige eenheden, blijft iedere reactie uit.”