Nieuws
maandag, 06 feb 2023

“De wet op de kernuitstap moet nu verdwijnen”

Foto: iStock. “De wet op de kernuitstap moet nu verdwijnen”

Vicepremier Petra De Sutter (Groen) stelde zondag in De Zevende Dag de wet op de kernuitstap niet fundamenteel te willen wijzigen. “Door de wet op de kernuitstap krijgen we nu al de duurste elektriciteitsrekening van West-Europa voorgeschoteld Met dank aan de groenen, en bij uitbreiding de voltallige Vivaldi-regering”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “En door het aanhouden van belachelijke dogma’s en die wet niet onmiddellijk te schrappen, gaan ze er ook nog voor zorgen dat er morgen geen licht meer brandt, hoeveel we ook betalen.”

Hoogspanningsnetbeheerder Elia waarschuwde in een nieuw rapport voor tekorten die kunnen oplopen tot 1.200 megawatt. Vooral de winter van 2025-2026 dreigt volgens Elia problematisch te zullen worden. “Om die reden vraagt de Vivaldi-regering om eventjes de huidige kerncentrales te verlengen voor een winter of twee”, aldus Van Lommel. “De regeringsleden hebben niet geluisterd naar het FANC in de voorbije commissie van Energie. Daar werd duidelijk gesteld dat kerncentrales geen limonade-automaten zijn. Tussen een beslissing voor verlenging en de verlengingen zelf zit al gauw vijf jaar.”

“Van de onwetendheid van Petra De Sutter kan je enkel achterovervallen”

Het Vlaams Belang wijst erop dat het uitstellen van de beslissingen ook voor een probleem van kernbrandstof zal zorgen. “Deze brandstof moet jaren op voorhand te worden besteld. En daarenboven wordt het wordt ook niet geleverd met kleine oplages, tenzij er natuurlijk waanzinnig veel voor betaald wordt.” Ondertussen wordt een deel van onze energie geëxporteerd naar de buurlanden, terwijl we binnen afzienbare tijd opgezadeld zullen zitten met een tekort. Het is dan ook onverantwoord om onze kernbrandstof op te gebruiken voor export, terwijl we zelf geen enkele garantie hebben op import van betaalbare elektriciteit. Die kunnen we beter inzetten voor de barre winters die we tegemoet gaan. Een korte verlenging is bovendien kortzichtig. Een normale verlenging van 10 of 20 jaar is immers noodzakelijk om onze bevoorradingszekerheid veilig te stellen.

“De Sutter zei naar de kleinere modulaire reactoren onderzoek te laten verrichten, maar dat die centrales er ten vroegste in 2040 zullen zijn, en dat we dus nog zeventien jaar hebben om die wet aan te passen”, merkt Van Lommel tot slot op. “Van zoveel onwetendheid kan je enkel achterovervallen. De bouw van zo’n kleine centrale op zich neemt gemakkelijk zes tot zeven jaren in beslag, zodat er vandaag al veel voorbereidingswerk is. We mogen daarom geen tijd verliezen en En volgens het SCK-CEN, dat onderzoek zou moeten voeren naar ons nucleaire potentieel, is het zo dat omwille van onze wet op de kernuitstap, België internationaal niet serieus genomen wordt waar het gaat om het onderzoek naar de kleine reactoren. Wie wil er tenslotte samenwerken met een land dat wettelijk uit de kernenergie stapt?”  

Voor het Vlaams Belang moet de wet op de kernuitstap onmiddellijk geschrapt worden en dienen we maximaal in te zetten op de verlenging van onze huidige centrales en op een onmiddellijke aanvang van het werk aan de kleinere modellen van kerncentrales.