“De Moor moet zich verantwoorden over fraude met verblijfsvergunningen”
Het Vlaams Belang eist klaarheid over mogelijke fraude met verblijfsvergunningen aan Turken. “Het Belgisch consulaat in Istanboel heeft al ruim 130 verblijfsvergunningen aan Turken on hold gezet na signalen van fraude”, zegt Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere. “Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor moet hierover in de commissie tekst en uitleg komen geven.”
Werkgevers die vacatures in knelpuntberoepen niet ingevuld krijgen, kunnen sinds 2019 via een 'gecombineerde vergunning' niet-EU-burgers naar hier halen om de job uit te oefenen. “Een migratiekanaal dat duidelijk misbruikt wordt”, aldus Depoortere. “Zo berichten de media vandaag over een georganiseerd systeem om familie en vrienden vanuit Turkije naar hier te halen.” Aanvragen voor dergelijke vergunningen worden ingediend via dezelfde tussenpersonen en consultancybureaus. Heel wat Turken die via de vergunning ons land binnenkwamen, probeerden dit eerder via andere migratiekanalen.
“Voorwaarden werden versoepeld terwijl De Moor al op de hoogte was van de fraude”
“De Moor klopt zich nu op de borst dat ze dit soort misbruik niet tolereert en naar eigen zeggen ‘onmiddellijk ingegrepen heeft’ na de signalen van fraude. Ze zou ondertussen ook de afgifte van een groot aantal vergunningen ‘geblokkeerd’ hebben”, vult fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas aan. “Maar de staatssecretaris heeft niet alleen de fraude getolereerd, ze heeft ze ook gefaciliteerd. In oktober 2022 kwamen er al alarmsignalen van fraude uit Istanboel, maar dat weerhield haar er een maand later niet van een wetsontwerp aan te nemen ter versoepeling van de voorwaarden voor het aanvragen van de gecombineerde vergunning. En dat terwijl ze dus al op de hoogte was van de fraude.”
In november 2022 heeft het Vlaams Belang als enige partij tegen de versoepeling van die voorwaarden gestemd. “Zelfs de N-VA, die nu met veel getoeter een dringende bijeenkomst van de commissie Binnenlandse Zaken eist, stemde toen niet tegen”, besluit Depoortere. “Wij waren er wel tegen gekant, omdat De Moor, in plaats van de veelal illegale massamigratie aan te pakken, met het wetsontwerp nog maar eens een deur opende voor bijkomende immigratie.”