Nieuws
donderdag, 03 jun 2021

De Lijn-prijzen duurder in spits: “Asociale maatregel die veel mensen met bescheiden inkomen treft!”

Het Vlaams Belang hekelt dat de Vlaamse Regering duurdere tickets voor De Lijn overweegt tijdens de spits en noemt het een asociale maatregel. “De Lijn-prijzen tijdens de spitsuren verhogen, raakt minder gegoede burgers die geen andere keuze hebben dan met het openbaar vervoer naar hun werk te gaan of hun kinderen zo naar school te brengen”, reageert Vlaams Volksvertegenwoordiger Wim Verheyden (Vlaams Belang). “Pendelaars of studenten kunnen ook niet zomaar hun verplichtingen spreiden en mensen met een lager inkomen doen bovendien minder telewerk en hebben minder glijdende uren.

De Vlaamse regering overweegt de tickets voor De Lijn tijdens spitsuren duurder maken. De bedoeling is reizigers op die manier aan te sporen om hun verplaatsingen te spreiden. Maar niet alle reizigers zijn even flexibel als de prijs van een ticket. Volgens het Vlaams Belang is het een wereldvreemde assumptie van Mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open Vld) te stellen dat reizigers dan maar vroeger of later moeten vertrekken. Heel wat werknemers zoals fabrieksarbeiders kunnen niet kiezen hoe laat hun job start, net zoals ook leerlingen niet kunnen kiezen wanneer de school start”, reageert Verheyden. “Zij hebben dus niet te kiezen wanneer ze de bus nemen.”

“De Vlaamse regering mag de mensen die geen keuze hebben niet straffen met stijging van De Lijn-prijzen”

Het gaat volgens het Vlaams Belang dan ook om een asociale maatregel. Ook onderzoek staaft dit. De OVG-studies (Onderzoek Verplaatsingsgedrag Vlaanderen) tonen namelijk aan dat het aandeel busreizigers afneemt van zodra het inkomen toeneemt. Vooral minder gegoede mensen worden dus getroffen door de verhoging van De Lijn-prijzen. Voorts blijkt dat 93 procent van de meerderjarigen die de bus nemen, geen auto ter beschikking hebben en dus geen alternatief hebben.

Deze prijsstijging zal uiteraard niet bijdragen om meer mensen op het openbaar vervoer te krijgen wat nochtans een ambitie is van deze regering”, gaat Verheyden verder. Integendeel. Al onze overheden willen minder CO₂-uitstoot, desnoods met asociale pestmaatregelen zoals de lage-emissiezones, maar dan gaan ze ineens ook het openbaar vervoer duurder maken. Dit is cynisch-kafkaiaanse antipolitiek. Het Vlaams Belang zal zich dan ook blijven verzetten tegen deze pestsystemen die in realiteit alle mobiliteit duurder maken, net zoals we ons ook verzetten tegen onder meer de LEZ en de kilometerheffing.