Nieuws
dinsdag, 13 sep 2022

De Europese Green Deal is Dood

De Europese Unie heeft momenteel te kampen met een zware energiecrisis. Het vooruitzicht op een onzekere winter laat de energieprijs verder stijgen. De burger, die de rekening betaalt, zou van haar beleidsmakers verwachten dat ze er alles aan doen om de crisis te bekampen”, zegt Europees Parlementslid Tom Vandendriessche. In realiteit is de EU echter niet bezig met concrete oplossingen voor de crisis, maar wel met een doorstart van de Europese Green Deal. Dit door het onder het concept Nieuw Europees Bauhaus’ te herpakken.

Het ‘Nieuw Europees Bauhaus’ moet de doelstellingen van de Europese Green Deal overnemen waarbij, in de woorden van de Europese beleidsmakers, “culturele,sociale, wetenschappelijke en andere creatieve geesten samen werken aan tastbare, duurzame, mooie en inclusieve oplossingen die ons dagelijks leven verbeteren.”

“Met deze waanideeën bewijst de EU dat ze volledig los staat van de problemen van haar inwoners, die financieel afzien door de energiecrisis”, aldus Vandendriessche. “Terwijl energieprijzen blijven stijgen zonder het einde in zicht, wil de EU de Green Deal herpakken en verheerlijken onder de naam van een Duitse bouwstijl, Bauhaus, die bekend staat voor lege massaproductie en zielloze functionaliteit. Het hele project is niet enkel megalomaan, maar gewoon compleet misplaatst en wereldvreemd in het licht van de huidige crisis.”

“Alsof dit nog niet genoeg is, wil de EU ook nog eens haar energieconsumptie met 40 procent verminderen ten opzichte van het niveau van 2007”, vervolgt Vandendriessche. “De primaire energieconsumptie zelf moet ook naar beneden met 42,5 procent ten opzichte van hetzelfde niveau. Deze reducties zullen afgedwongen worden door bindende doelstellingen voor de Europese lidstaten en doordringen op zowel nationaal, regionaal als lokaal niveau.”

“Deze EU-plannen gaan lijnrecht in tegen wat de Europese Unie juist wel nodig heeft, namelijk betrouwbare en betaalbare energie”, besluit Vandendriessche. “Daarnaast werken uniforme richtlijnen met betrekking tot energie toch niet aangezien de Europese landen te divers zijn, of het nu gaat over de implementatie van hernieuwbare energie of het reduceren van het verbruik. Betrouwbare en betaalbare energie moet de prioriteit zijn.”