Crisisplan nodig in sociaal woonbeleid
Meer dan 176.000 mensen staan op de wachtlijst voor een sociale woning. Dat terwijl er meer dan 15.000 sociale woningen leegstaan. Het Vlaams Belang hamert al langer op de (sociale) wooncrisis in Vlaanderen. “Dit is volledig op het conto van de Vlaamse regering te schrijven”, zegt Vlaams Parlementslid Guy D’haeseleer. “Het kan niet zijn dat Vlamingen jaren op een sociale woning moeten wachten. Er moet een crisisplan komen om snel meer sociale woningen te bouwen.”
De gemiddelde wachttijd voor een sociale woning in Vlaanderen bedraagt vier jaar en bij sommige woonmaatschappijen loopt dit zelfs op tot 15 jaar. Momenteel staan er maar liefst 176.026 mensen op de wachtlijst. Maar naast die ellenlange wachtlijst is er ook een enorme leegstand. Er zijn ongeveer 15.000 sociale woningen in Vlaanderen die leeg staan. Dat is een op tien van het totaal aantal sociale woningen. Aan de bron van het probleem liggen onder meer de klimaatdoelstellingen van de Vlaamse regering. Die bepalen dat tegen 2050 bijna alle sociale woningen gerenoveerd moeten worden. Aan het huidige tempo zou het nog tachtig jaar duren eer de wachtlijst weggewerkt is. Voor Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) is sociale woningen bijbouwen echter geen prioriteit. Dat zegt de minister ook letterlijk.
“Wachtlijst sociale woningen gevolg van 20 jaar asociaal N-VA-beleid”
“De enorme wachtlijst voor sociale woningen is volledig op het conto van de Vlaamse regering te schrijven waar de N-VA al twintig jaar deel van uitmaakt”, zegt D’haeseleer. “Deze Vlaamse regering heeft een algemene wooncrisis in de hand gewerkt door onder meer het afschaffen van de woonbonus. Steeds meer mensen moeten noodgedwongen beroep doen op de sociale woonmarkt. Daar weigert diezelfde Vlaamse regering dan ook in te investeren. Ook fraude tiert welig op de sociale huurmarkt, maar er wordt eenvoudigweg niet ingegrepen.”
Het Vlaams Belang pleit daarom voor een crisisplan in het sociaal woonbeleid. “Het kan niet zijn dat Vlamingen jaren op een sociale woning moeten wachten”, besluit D’haeseleer. “Er moeten snel 20.000 sociale woningen bijkomen. Maar daarnaast moeten er ook verhoogde controles op fraude uitgevoerd worden. Keer op keer blijkt dat een aanzienlijk deel van de sociale woningen gaat naar mensen die er geen recht op hebben. Bijvoorbeeld omdat ze een eigen woning in het buitenland hebben. Wat het Vlaams Belang betreft mag wie hier niet al een aantal jaar woont en werkt ook geen onbeperkte toegang hebben tot onze sociale woningen. Wie onze nationaliteit heeft moet absoluut voorrang krijgen.”