“Criminaliteit aan Brussels Zuidstation bewijst nood aan administratieve vereenvoudiging”
Tijdens het weekend van 11 en 12 maart 2023 hield de politie een grote interventie op de Jamarlaan in Sint-Gillis. Deze werd warm onthaald door de buurtbewoners, die al maandenlang hopeloos snakken naar veiligheid. “De komst van deze politieactie is geen toeval, de wijk is - eufemistisch uitgedrukt - een stort geworden”, zegt fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael. “Dat hebben we enkel te danken aan een combinatie van passiviteit en tolerantie vanwege de Brusselse bestuursniveaus.”
Wie door de Jamarlaan wandelt, kan de gevallen van openbaar druggebruik, intimidatie, overvallen, sluikstorten en illegaliteit amper ontlopen. In de media vertellen buurtbewoners hoe ze dagelijks op de stoep drugs zien spuiten of leeggeroofde rugzakken en bankkaarten zien liggen. Het toont hoe chronisch onveilig de buurt is. Tijdens de afgelopen politieactie werden er in totaal 36 illegalen opgepakt en gaf men 18 pv’s voor sluikstorten. “Maar de criminelen en de druggebruikers die het leven van de buurtbewoners zuur maken, wisten blijkbaar aan de controle te ontsnappen”, aldus Lootens-Stael.
Zorgwekkender in dit dossier is volgens het Vlaams Belang vooral de houding van de overheden, die van de aanpak van de problemen een spelletje tafeltennis maken. De Jamarlaan ligt op de grens tussen Anderlecht en Sint-Gillis, op enkele honderden meters van Brussel-stad, dat zelf deel uitmaakt van een andere politiezone. “Wie het ongeluk heeft om te dicht bij het Zuidstation aangevallen te worden, krijgt dan weer te maken met de federale spoorwegpolitie”, zegt de fractievoorzitter. “De gemeenten schuiven voortdurend de verantwoordelijkheid door, de politiezones doen hetzelfde. En door de werken aan metrolijn 3 komt daar nog eens een ombudsman bovenop, die op zijn beurt de mensen doorverwijst naar waar ze vandaan komen.”
“De toeristen die hier via het Zuidstation komen, zijn compleet verbouwereerd van wat ze te zien krijgen”, vervolgt Lootens-Stael. “Een favela, dat is wat ze onthouden van Brussel en bij uitbreiding van Europa. Ik hoor vaak zeggen dat Brussel fier mag zijn om de hoofdstad van Europa te zijn, wel deze toegangspoort ernaartoe laat te wensen over”. Om de chronische onveiligheid op te lossen zijn meer middelen nodig, laat de burgemeester van Sint-Gillis in de media weten. De kleine politiezone waarvan Sint-Gillis deel uitmaakt, kan de kostprijs echter niet alleen dragen. “Dit bewijst nogmaals de noodzaak van een ééngemaakte politiezone, waar het Vlaams Belang al jaren voor pleit. Met een eenheid van commando, een vlotte communicatie en een gecentraliseerd logistiek beleid kunnen zulke situaties beter aangepakt en vermeden worden” concludeert Lootens-Stael. “Maar dat voorstel werd deze legislatuur tot tweemaal toe weggestemd, zowel in de Kamer als in het Brussels Parlement.”