Correct gebruik van kinderzitjes moet vervat zitten in theoretisch rijbewijs B
Onderzoek van het kenniscentrum voor Verkeersveiligheid VIAS wijst uit dat minder dan een vierde van de kinderen op een volledig correcte manier vervoerd wordt in de auto. “Maar liefst 13 procent wordt zelfs helemaal niet vastgemaakt”, zegt Kamerlid Frank Troosters. “We dienden een wetsvoorstel in om het correct gebruik van kinderzitjes te definiëren in de wet, en stellen daarnaast voor om de regels hierover te laten opnemen in het theoretisch examen van het rijbewijs B.”
Om meer bewustzijn te creëren bij toekomstige ouders wil het Vlaams Belang de regels rond het correct gebruik van kinderzitjes laten opnemen in het theoretisch examen voor het behalen van het autorijbewijs. “Op deze manier willen wij dat iedereen met een autorijbewijs op de hoogte gesteld wordt. Zo zorgen we ervoor dat ook familieleden en vrienden zonder kinderen weten hoe ze een kinderzitje op de juiste manier moeten vastmaken”, aldus Troosters. “We willen met dit voorstel vooral de mensen duidelijkheid bieden en meer bewustzijn creëren.”
“Een bijzonder onveilige situatie waaraan ons voorstel kan verhelpen”
Sinds enkele jaren wordt er onderzoek gevoerd naar de kwaliteit en het correct gebruik van kinderbeveiligingssystemen. Zo constateerde VIAS dat slechts 23 procent van de kinderen kleiner dan 1m35 correct vervoerd wordt en dat 13 procent niet eens wordt vastgemaakt. Als dat aantal vergeleken wordt met de periode vóór de verplichting - en dus het strafbaar maken - van de kinderzitjes in 2006, dan is er wel een verbetering te merken. “Bij jonge kinderen is er doorgaans geen probleem aangezien ze tot de leeftijd van 1 jaar bijna allemaal in een speciaal kinderzitje zitten”, vervolgt Troosters. “Wanneer ze uit dit stoeltje groeien, zien ouders nog te vaak af een nieuw te kopen.”
“Vorige maand nog hield de politie een speciale controleactie in Antwerpen naar beveiligingsmiddelen, en daarbij werden in één week tijd vijftig inbreuken vastgesteld op het correct gebruik van kinderzitjes”, merkt Troosters tot slot op. “Een bijzonder onveilige situatie die we met ons voorstel willen verhelpen.” Eind deze maand wordt het voorstel besproken in de commissie Mobiliteit.