“Coronafraude met NACE-codes moet aangepakt”
In 2020 hebben niet minder dan 44.479 ondernemingen hun NACE-codes gewijzigd, zo blijkt uit cijfers die Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang) opvroeg bij minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne (PS). “Ongetwijfeld zitten hier heel wat ondernemingen bij die tijdens de verplichte lockdown andere activiteiten hebben ontplooid om toch wat inkomsten te kunnen genereren”, zegt Van Lommel. “Maar heel wat bedrijven kunnen hun NACE-codes ook hebben veranderd, enkel om oneigenlijk gebruik te kunnen maken van de vele steunmaatregelen van de diverse overheden in dit land.”
Als je in België een zaak begint, ben je verplicht om je onderneming in te schrijven in de digitale databank van de FOD Economie, die alle basisgegevens van Belgische ondernemingen en hun vestigingen verzamelt. Tot die gegevens behoren ook de activiteiten van je onderneming, ingedeeld volgens de zogenaamde NACE-codes. Die codes verwijzen naar de classificatie van de economische activiteiten in de EU. “Concreet gaat het om een officiële Europese lijst van ondernemingsactiviteiten, elk voorzien van een eigen code”, aldus Van Lommel. “De NACE-codes zijn cruciaal omdat ze je verplichtingen maar ook – en hier komt de kat op de corona-koord - eventuele steunmaatregelen als ondernemer bepalen.”
“NACE-codes enkel wijzigen om onterecht steunmaatregelen te kunnen incasseren, is een ware schande”
“In 2018 wijzigden 29.432 bedrijven in België hun NACE-code(s). Een jaar later, in 2019 waren dat er 31.624”, vervolgt Van Lommel. “Voor het corona-jaar 2020 merken we dat maar liefst 44.479 bedrijven hun codes hebben gewijzigd. Vooral in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest valt de stijging op.” Tussen 2019 en 2020 bedraagt de stijging van het aantal wijzigingen in Vlaanderen 31,37%, in Wallonië 49,33%, en in Brussel maar liefst 81,11% (van 2.985 tot 5.406).
“Indien blijkt dat bedrijven onterecht steunmaatregelen hebben geïncasseerd, dan dienen deze gelden zo snel als mogelijk teruggevorderd te worden”, besluit Van Lommel. “Steunmaatregelen zijn er voor die ondernemers die het echt nodig hebben, en niet voor malafide figuren die op kap van de coronacrisis rijk willen worden.”