Nieuws
dinsdag, 01 feb 2022

Compromis over energiefactuur is “te weinig en te laat”

Het Vlaams Belang is niet te spreken over het ‘compromis’ dat deze nacht bereikt werd om de energiefactuur te drukken. “Het gaat maar in vanaf 1 maart, wanneer de koudste wintermaanden dus gepasseerd zijn”, zegt volksvertegenwoordiger Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). En in Nederland heeft men al van oktober een akkoord, maar hier zat de federale regering te bekvechten en de Vlaamse regering tot vandaag toe te zwijgen. Dit is dus écht ‘too little en too late’. Bovendien is er ook geen echte structurele hervorming. Het gaat slechts om tijdelijke maatregelen, zodat we snel weer met een verhoging van de factuur zullen worden geconfronteerd. En de btw op gas - wat het duurste is geworden - wordt zelfs helemaal niet aangepakt.”

Enkel de btw op elektriciteit wordt in het compromis verlaagd, niet deze op gas. “Hoe wereldvreemd zijn die paars-groene excellenties?”, vraagt Vermeersch zich af. “Veel Vlaamse gezinnen liggen nu niet wakker van een ‘verduurzaming van hun energieverbruik’ maar wel van hoe ze hun gasfactuur op het eind van deze koude wintermaanden zullen betalen.” Het Vlaams Belang wijst er verder op dat de btw op gas ruim 600 euro is gestegen, en de btw op elektriciteit ‘slechts’ 300 euro. “De grootste btw-brok wordt dus niet aangepakt omwille van groene hypocrisie. Dat is dramatisch voor vele gezinnen. Als deze regering elektriciteitscentrales op gas kan subsidiëren, moet ze ook de btw op de gasfactuur kunnen verlagen.”

“Gezien het compromis moeten de paars-groene excellenties de verwarming van hun ivoren toren blijkbaar niet zelf betalen”

Vanaf juli zal die btw-verlaging bovendien gecompenseerd worden met nieuwe accijnzen. “Dat is voor de hardwerkende klasse een vestzak-broekzak-operatie: de btw-verlaging die met de ene hand wordt gegeven, wordt via de accijnzen met de andere hand teruggenomen”, vervolgt Vermeersch. “En dat betekent ook dat we volgende winter opnieuw voor torenhoge facturen staan. Bovendien is het een extra last voor onze Vlaamse bedrijven, want btw is aftrekbaar, accijnzen niet.”

“De btw-verlaging op elektriciteit komt op basis van deze cijfers dus ongeveer neer op het teruggeven van 65 euro en een energie-cheque van 100 euro, samen goed 300 euro per jaar”, vult Kamerlid Kurt Ravyts (Vlaams Belang) aan. “En dat terwijl er zeker 900 euro extra binnenkomt voor de staat! Voor een gemiddeld Vlaams gezin dat elektriciteit én gas verbruikt, verdwijnt vanaf maart toch nog jaarlijks 735 euro extra in de bodemloze Belgische putten.”

“Inzake de minitaxshift is het duidelijk dat het uitdoven van de bijzondere bijdrage sociale zekerheid (BBSZ) bijzonder laat komt”, aldus nog Vermeersch. “Voor ons moet die compleet achterhaalde en scheefgegroeide BBSZ niet uitdoven, maar onmiddellijk en volledig worden afgeschaft. Alleen dat laatste kan leiden tot de substantiële koopkrachtversterking die de lage en middeninkomens nu nodig hebben. Op dit moment is het met dit compromis nog onduidelijk wie het meest zal geholpen zijn door de uitdoving. Wat wel al duidelijk is, is dat de uitdoving wordt gecompenseerd door belastingverhogingen als een vliegtaks (inschepingstaks), extra accijnzen uit tabak en het afremmen van het niet-doorstorten van bedrijfsvoorheffing, terwijl de staat de algemene belastingdruk moet doen zakken en eindelijk moet besparen op het politiek systeem, de immigratiefactuur en de transfers naar Wallonië.”