Nieuws
vrijdag, 01 jul 2022

Commissie Mensenhandel mag niet leiden tot zachte aanpak

Het Vlaams Belang stelt zich vragen bij de softe teneur die de bijzondere commissie Mensenhandel tot op heden kenmerkte. “We wachten uiteraard het verslag af, maar het geeft te denken dat mensenhandelaars er door sommigen zelfs als slachtoffers worden afgeschilderd”, zegt Kamerlid Katleen Bury. “Maar ook uitlatingen zoals deze die deskundige Jean-Michel Chaumont in de commissie deed kunnen niet door de beugel.”

Chaumont, filosoof een socioloog aan de universiteit van Luik, begon zijn uiteenzetting met de mededeling dat hij jarenlang onderzoek verrichtte naar staatscriminaliteit, onder meer de nationaalsocialistische criminaliteit, en dat hij daarom als burger ‘goede redenen’ had om bang te zijn voor het Vlaams Belang. “Maar hij liet daarna wel onmiddellijk verstaan dat hij als deskundige ten dienste stond van alle commissieleden zonder exclusieven”, aldus Bury. “Niet alleen voelen we ons vanzelfsprekend niet aangesproken door deze wanstaltige en nergens door gestaafde vergelijking, de deskundige sprak zichzelf op die manier ook vierkant tegen. Hij gaf juist aan niet ten dienste van iedereen te staan.”

Het Vlaams Belang is evenwel niet verwonderd dat uitgerekend een professor van de universiteit van Luik zich verlaagt tot dergelijke walgelijke uitspraken. “De Luikse universiteit is de instelling waar in een lessenpakket over populisme de termen ‘gelijkheid’, ‘vrijheid van meningsuiting’ en ‘directe democratie’ omschreven worden als ‘extreemrechtse woorden’”, vervolgt Bury. “Tja, als het zogenaamd ‘extreemrechts’ is om te streven naar gelijkheid, vrijheid van meningsuiting en directe democratie, mag elk zinnig mens natuurlijk zo genoemd worden.”

“Maar naast gelijkheid, vrijheid van meningsuiting en directe democratie, streeft onze brede volkspartij ook naar een harde aanpak van criminaliteit. Zeker ook van mensenhandel”, besluit Bury. “De enige conclusie waartoe de commissie moet leiden is dat er moet hard worden opgetreden tegen al wie voor geldgewin door mensenhandel, net zoals door mensensmokkel, menselijke ellende uitbuit. De paars-groene regering zou van die aanpak een prioriteit maken, maar omdat daar niets van in huis kwam, diende onze partij ondertussen al enkele wetsvoorstellen in om de strafmaat voor deze misdrijven gevoelig op te trekken.”