Nieuws
vrijdag, 27 okt 2023

Commissie Buitenlandse Zaken telkens weer uitgesteld: “Gebrek aan respect voor ons werk”

Het Vlaams Belang is verontwaardigd over het uitstellen van parlementair werk in de commissie Buitenlandse Zaken omdat de meerderheid keer op keer niet in aantal is voor de stemming. Zo zijn een reeks resoluties al een paar weken op rij van de agenda gehaald, om pas later behandeld te worden. “Nu de wereld in brand staat met oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten stuurt de meerderheid zijn kat in de commissie”, klinkt het bij Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn. “Dit getuigt van een fundamenteel gebrek aan respect voor ons parlementair werk en de onderwerpen aan de agenda.”

De regeringsmeerderheid heeft het steeds moeilijker in verscheidene commissies om in aantal aanwezig te zijn voor de stemming, het zogeheten quorum. Dit leidt tot vertraging van de werkzaamheden, omdat men niet kan stemmen over dossiers, die vervolgens uitgesteld worden. “De Vivaldi-meerderheid heeft heel de legislatuur moraalridder gespeeld en allerhande landen met de vinger gewezen”, stelt ook Vlaams Belang-Kamerlid Annick Ponthier, “Maar voor de effectieve behandeling van dossiers wanneer er zo veel in de wereld speelt, geven ze niet thuis.”

“Er ligt nog werk op de plank en de leden van de meerderheid zijn het aan hun kiezers verplicht om hiermee door te gaan”

Het Vlaams Belang merkt op dat afwezigheden de meerderheid steeds vaker en in verschillende commissies parten beginnen te spelen. “Nu enkel de lijsttrekkers van partijen als Open Vld en Groen nog zeker van hun zitje in het parlement zijn, zien veel van hun parlementsleden het niet meer zitten om de commissies bij te wonen”, vervolgt Ponthier. “Wanneer ze denken hun postje te zullen verliezen, verdwijnt hun engagement voor de kiezer en interesse in de parlementaire dossiers als sneeuw voor de zon.”

Het Vlaams Belang roept de meerderheid op om zich in te spannen voor een quorum, om de werkzaamheden te kunnen hervatten. “Er ligt nog werk op de plank en de leden van de meerderheid zijn het aan hun kiezers verplicht om hiermee door te gaan”, concludeert Samyn. “Ook al verdwijnen ze misschien binnenkort uit het parlement.”