Busgebruikers niet te spreken over mobiliteitsplan De Lijn
Het Vlaams Belang is allerminst verwonderd dat volgens de Gezinsbarometer de helft van de busreizigers het mobiliteitsplan van De Lijn ronduit slecht vindt. “En zelfs uit dit miserabel resultaat wil men geen conclusies te trekken”, zegt Vlaams Parlementslid Wim Verheyden. “De Lijn voert het beleid van de Vlaamse regering uit, en het is duidelijk dat de reizigers daarbij niet centraal staan. Daarin wil het Vlaams Belang dringend verandering brengen.”
Begin dit jaar trad de nieuwe dienstregeling van De Lijn in werking. “Onze partij heeft zich hierover steeds uiterst kritisch getoond. Door deze vervoershervorming, die goedgekeurd werd door de Vlaamse regering, verdwenen over heel Vlaanderen zo’n drieduizend bushaltes, en werden vooral in landelijke gebieden veel mensen in de vervoersarmoede gedreven”, aldus Verheyden. “Twee derde van de Vlaamse steden en gemeenten verloren haltes, en de nefaste gevolgen daarvan zijn helaas goed voelbaar. Bussen die niet komen opdagen, of kinderen gewoon voorbijrijden omdat ze volzet zijn… Noem maar op.”
“De reiziger moet opnieuw centraal staan”
De Gezinsbarometer is een peiling van de Gezinsbond naar het welbevinden en vertrouwen van mensen in verscheidene levensdomeinen, zoals bijvoorbeeld welzijn en woonkwaliteit. Voor het mobiliteitsluik werden 351 busgebruikers bevraagd. En hieruit blijkt nu dat slechts tien procent de nieuwe dienstregeling van De Lijn als een verbetering beschouwt. “Voor zo goed als de helft, 47 procent, is het echter een regelrechte achteruitgang”, gaat Verheyden verder. “Het zijn cijfers die voor zich spreken.”
“De groots aangekondigde omwenteling van het openbaar vervoer was duidelijk onvoldoende voorbereid. De Vlaamse regering heeft de complexiteit ervan grovelijk onderschat”, aldus Verheyden. “En zo luidt niet enkel onze kritiek, maar ook deze van het Rekenhof.” Volgens deze instelling staat ook het zogenoemde openbaar vervoer op maat, het flexvervoer haaks op de beslissing van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) dat de nieuwe vervoersplannen budgetneutraal moeten zijn en dat de kosten dus niet mogen oplopen. “Die budgetneutraliteit maakt het vervoer op maat onhaalbaar. En als niet aan alle vragen van gebruikers van het flexvervoer kan worden voldaan, ontstaan er blinde vlekken, dus vervoersarmoede.”
Het Vlaams Belang wil dat de reiziger opnieuw centraal wordt geplaatst. “De dienstverlening kan veel beter. En dan heb ik het niet enkel over de stiptheid, met opnieuw een degelijk aanbod in de landelijke gebieden, maar zeker ook over de veiligheid”, besluit Verheyden. “Hierin moeten de middelen voor De Lijn worden geïnvesteerd, en niet in onbetaalbare prestigeprojecten zoals de volledige elektrificatie van de busvloot.”