Boeken Roald Dahl herschreven omwille van “aanstootgevend taalgebruik”
De uitgeverij van de boeken van de Britse schrijver Roald Dahl zal “aanstootgevende taal” schrappen uit de kinderverhalen. Het gaat onder meer over beschrijvingen van personages met de woorden “dik” of “lelijk”. Ook genderneutraal taalgebruik wordt geïntroduceerd in de kinderboeken. Het Vlaams Belang vindt dat de slinger helemaal doorslaat. “Op het eerste zicht zou je dit lachwekkend kunnen vinden”, zegt Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans. “Maar dit is een tendens die ons ernstige zorgen moet baren.”
Roald Dahl is een schrijver waarmee velen van ons zijn opgegroeid. De klassieke kinderboeken verkopen nog steeds erg goed en verscheidene zijn al meermaals verfilmd. De uitgevrij van de boeken besliste nu om honderden wijzigingen aan te brengen in de kinderboeken. Zo wordt Caspar Slok in ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ niet meer ‘”dik”, maar “enorm” genoemd. De Oompa Loompas worden genderneutraal: het zijn niet langer “kleine mannetjes”, maar “kleine mensen”. Het woord “lelijk” in ‘De Griezels’ wordt dan weer volledig geschrapt. Ook werden hele passages toegevoegd aan de boeken. In ‘De heksen’ wordt gezegd dat heksen pruiken dragen omdat ze kaal zijn. Daar werd aan toegevoegd: “Er kunnen veel ander redenen zijn waarom vrouwen pruiken dragen en daar is zeker niets mis mee.”
“Steeds vaker zien we dat een erg kleine en agressieve minderheid erin slaagt woorden in de ban te doen”
“Het zou lachwekkend zijn, mocht het niet zo om te huilen zijn”, reageert Brusselmans. “Dit gaat niet over een kleine aanpassing hier en daar, maar om het herschrijven van de verhalen.” Volgens het Vlaams Parlementslid kadert het in een groeiende tendens om taalgebruik te bannen. “Of het nu over woorden als ‘blank’ of ‘dik’ gaat, steeds vaker zien we dat een erg kleine en agressieve minderheid erin slaagt woorden in de ban te doen.”
Het Vlaams Belang waarschuwt al langer voor de groeiende invloed van woke en de censuur die daaruit voortvloeit. Zo diende de partij onlangs nog een voorstel van resolutie in om de vrije meningsuiting en de academische vrijheid in het hoger onderwijs te beschermen tegen de aanhoudende druk om te censureren. “We mogen hier nooit aan toegeven”, besluit Brusselmans. “Het scheuren van passages uit kinderboeken is iets dat bij elk weldenkend mens de alarmbellen zou moeten doen afgaan.”