Nieuws
donderdag, 01 aug 2024

Blindstaren op rijbewijs met punten, is nutteloos

In de federale regeringsonderhandelingen, ligt een puntensysteem voor het rijbewijs op tafel. Als het van de N-VA van formateur Bart De Wever, Vooruit en cd&v afhangt, komt deze maatregel in het regeerakkoord te staan. “In plaats van te zorgen dat de huidige handhavings- en bestraffingsmaatregelen functioneren naar behoren, staart men zich nu blind op het puntenrijbewijs”, reageert voorzitter van de Kamercommissie Mobiliteit Frank Troosters. “Een dergelijke structurele maatregel zal zijn effect missen, dat bewijst ook het buitenland.”

Volgens de Vlaamse onderhandelingspartners - N-VA, cd&v en Vooruit - zou een puntensysteem voor rijbewijzen moeten worden ingevoerd. Bij elke verkeersovertreding krijgen bestuurders een boete en verliezen ze punten, ook zo voor snelheidsovertredingen. Als een bestuurder al zijn punten verliest, wordt het rijbewijs automatisch ingetrokken. Of dit voorstel het regeerakkoord haalt, zal afhangen van de Waalse onderhandelingspartners. Vooral MR blijkt tegenstander te zijn. 

“Zet eerst onze politionele en justitiële aanpak op orde, in plaats van te investeren in peperdure maatregelen die hun effect zullen missen”

Vooruit pleitte tijdens de Vivaldi-legislatuur al voor een puntensysteem voor rijbewijzen. Kamerlid Joris Vandenbroucke koppelde zelfs het succes van de deelname van de socialistische partij aan de regering aan de invoering van dit systeem. Hoewel het in het regeerakkoord werd opgenomen, werd de uitvoering tegengehouden door PS en MR. “En dat blijkt na te zinderen”, aldus Troosters. “Dogmatisme aan de linkerkant van het politieke spectrum zijn we intussen gewoon. Of het er effectief in komt, zal vooral afhangen van MR. En zij voelen de hete adem van de PS in hun nek.”

Het Vlaams Belang ziet alleszins geen reden om een puntenrijbewijs in te voeren. “Echte recidivisten, de personen die een maatregel als deze finaal wil treffen, zullen zich hier niks van aantrekken. Dat tonen de cijfers uit andere landen evenzeer aan”, besluit het Kamerlid. “Zet eerst onze politionele en justitiële aanpak op orde, in plaats van te investeren in peperdure maatregelen die hun effect zullen missen. Indien dit voorstel op tafel komt te liggen, zal het Vlaams Belang zich er met hand en tand tegen verzetten.”