Nieuws
dinsdag, 10 dec 2024

Betalende inburgering blijft voor bijna driekwart gratis

Op een jaar tijd hebben van de 14.687 verplichte inburgeraars in Vlaanderen 3.323 personen, of 23 procent, een retributie moeten betalen voor hun inburgeringstraject. Dit blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur & Integratie Hilde Crevits (cd&v) op een vraag van Chris Janssens, de fractieleider van het Vlaams Belang in het Vlaams Parlement. “Voor bijna driekwart van de verplichte inburgeraars blijft het inburgeringstraject gewoon gratis”, aldus Janssens (Vlaams Belang). “Het zijn dus niet de nieuwkomers, maar de gewone Vlamingen die de rekening mogen betalen. Dit bewijst nog maar eens dat het toegangsticket tot onze samenleving veel te goedkoop blijft.”

Sinds 1 september 2023 zijn bepaalde onderdelen van het inburgeringstraject voor de deelnemers betalend geworden. De deelnemers moeten 180 euro betalen voor de lessen en de test maatschappelijke oriëntatie (MO) en 180 euro voor de lessen en de test Nederlands. Op het moment van de inschrijving voor de cursus of test wordt de retributie vastgelegd. Het uitgangspunt is de inburgeraars meteen en volledig te laten betalen. Van de 14.687 personen die tussen 1 september 2023 en 31 augustus 2024 een inburgeringscontract ondertekenden in het Vlaamse Gewest en een inschrijving hadden in een cursus Maatschappelijke Oriëntatie (MO) moesten 3.323 personen, of 23 procent, een retributie betalen. 10.674 personen, of 73 procent, hebben een vrijstelling van retributie gekregen en voor 690 personen is er nog geen info. Daarnaast zijn er in die periode 3.018 personen die een contract hebben ondertekend in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest waar er sowieso geen retributies zijn.

“Bijna driekwart van de inburgeraars is vrijgesteld van betaling van hun inburgeringstraject”, zegt Janssens. “Daarnaast wordt nog niet eens rekening gehouden met de vrijwillige en de verplichte inburgeraars in Brussel voor wie de cursussen allemaal gratis zijn. Goed wetende dat de totale kosten van een inburgeringstraject gemiddeld 4.600 euro bedragen, zijn het niet de nieuwkomers, maar de gewone Vlamingen die de rekening mogen betalen.”

“Het toegangsticket tot onze samenleving blijft veel te goedkoop”

Als reden van vrijstelling geldt voor 4.214 personen, of 39 procent, dat zij werkzoekend zijn en een opleiding volgen in het kader van hun traject naar werk. 3.346 personen, of 31 procent, zijn vrijgesteld omdat zij een leeflooninkomen hebben. 1.831 personen, of 17 procent, zijn vrijgesteld omdat zij geen diploma van het secundair onderwijs hebben en ingeschreven zijn in modules geletterdheid. En tot slot zijn 1.280 personen, of 12 procent, verplicht ingeschreven werkzoekenden die geen inschakelingsuitkering hebben en daarom vrijgesteld zijn. 

“Volgens minister Crevits moet een inburgeringstraject de zelfredzaamheid van nieuwkomers stimuleren en geldt voor hen ook het principe dat wie kan bijdragen, ook effectief een vergoeding betaalt“, aldus Janssens. “Het is duidelijk dat dit loze woorden zijn en dat Vlaanderen voor nieuwkomers nog steeds een land van melk en honing is waar alles gratis is. Dat amper een kwart van de verplichte inburgeraars uiteindelijk moeten betalen, bewijst nog maar eens dat het toegangsticket tot onze samenleving veel te goedkoop blijft.”