Betaald verlof om oppositie te voeren, in België kan het
Het Vlaams Belang vindt het ongehoord dat minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) voor het militaire personeel een verlofdag uitroept om politieke oppositie te voeren. “Dit is du jamais vu, om het in de taal te zeggen die de minister begrijpt”, zegt Kamerlid Annick Ponthier. "Als elke minister het personeel van zijn of haar departement gaat inzetten om te protesteren tegen het beleid van een volgende regering zijn de rapen gaar."
Nooit eerder kregen militairen vrij om aan een betoging deel te nemen. Dedonder heeft voor die primeur gezorgd, door een zogenaamde dienstontheffing te verlenen op 13 februari eerstkomende, de dag van de volgende manifestatie tegen de pensioenplannen van de Arizona-coalitie. “Een beslissing die zes miljoen euro zal kosten”, aldus Ponthier. “In deze budgettaire tijden is dat volkomen onverantwoord, maar de PS zou de PS natuurlijk niet zijn mochten ze geen overheidsmiddelen over de balk gooien.”
“Dit is een gevaarlijk precedent”
"De beslissing van Dedonder is te gek voor woorden en zonder meer een gevaarlijk precedent, maar dat wil niet zeggen dat we geen begrip kunnen opbrengen voor de redenen achter de betoging van 13 februari”, stelt het Kamerlid. “De militaire pensioenleeftijd ligt niet zonder reden op 56 jaar, het is immers een fysiek veeleisend beroep, en gevechtsfuncties kan men op die leeftijd niet meer uitoefenen. En het betekent voor Defensie ook een totale meerkost van twee miljard euro om deze mensen langer door te betalen. Bovendien genieten militairen geen stakingsrecht zoals andere sectoren.”
“Aan de andere kant begrijpen we de maatschappelijke verwachting dat elke sector zijn steentje moet bijdragen om het pensioenstelsel betaalbaar te houden”, gaat Ponthier verder. “Al zouden we zelfs niet moeten raken aan de pensioenleeftijden mochten we geen ettelijke miljarden besteden aan ongecontroleerde subsidies voor linkse hobbyclubs, migratie, ontwikkelingshulp of bodemloze Waalse en Brusselse putten."
“Het is alleszins veelzeggend dat er wel een dag betaald verlof kan worden uitgeroepen om te gaan betogen, maar dat miljoenen Vlamingen tot vandaag nog moeten wachten op hun betaalde feestdag op 11 juli”, merkt Ponthier tot slot op.