Persberichten
dinsdag, 06 nov 2018

Benoeming Vanackere: la Belgique à papa terug van nooit weggeweest

“In plaats van te neuten over het geslacht van de nieuwe directeur zou men zich beter de vraag stellen waarom de centrale bank van een land met 11 miljoen inwoners 6 directeurs en een gouverneur nodig heeft met elk een maandloon van 30.000 euro.”Het nieuws dat CD&V-coryfee Steven Vanackere (CD&V) Marcia De Wachter zal opvolgen als directeur bij de Nationale Bank toont aan dat ook 20 jaar na de grote Copernicushervorming de politieke benoemingscultuur integraal deel blijft uitmaken van het Belgische weefsel.

“Nog meer dan het geslacht van de nieuwe directeur van de Nationale Bank is de manier waarop diens aanstelling geschiedt én de peperdure en achterhaalde managementstructuur waar hij tot  toetreedt reden tot ontsteltenis. La Belgique a papa is terug van nooit weggeweest.” Dat zegt Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas in een reactie op de saga omtrent de aanstelling van Vanackere als nieuwe topman bij de centrale bank.

Hoewel de Nationale Bank het moreel financieel-economisch geweten dient te zijn van een land is de organisatiestructuur er volgens Pas een van zelfverrijking en politieke postjespakkerij. “In plaats van te neuten over het geslacht van de nieuwe directeur zou men zich beter de vraag stellen waarom de centrale bank van een land met 11 miljoen inwoners 6 directeurs en een gouverneur nodig heeft met elk een maandloon van 30.000 euro.” Pas verwijst onder meer naar Duitsland en Nederland die, ondanks hun hogere bevolkingsaantallen, het met minder directeurs doen én zonder politieke benoemingen. “De Nationale Bank lijkt wel een opvangtehuis voor afgedankte politici. Keuze te over dus.”

Volgens het Vlaams Belang-Kamerlid is het hoog tijd dat het rad van de politieke benoemingen wordt gestopt. “20 jaar na de grote Coperniucushervormingen met zijn beter bestuurlijk beleid en zijn modern personeelsbeleid blijkt er maar een stakeholder die de regels galant aan zijn laars blijft lappen, namelijk diegene die ze zelf bepaalde: de Belgische staat”, aldus nog Pas.