Nieuws
donderdag, 25 mrt 2021

Beloofde coronapremie niet voor alle gehandicapten

Het Vlaams Belang stelt inzake de toekenning van een coronapremie vast dat de paars-groene regering een onverantwoord en heel onrechtvaardig onderscheid maakt tussen verschillende groepen gehandicapten. “Een amendement vanwege onze fractie om hieraan te verhelpen werd zomaar weggestemd”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “Hoe kan deze bewindsploeg de gediscrimineerde gehandicapten nog in de ogen kijken?”

Om de stijgende kosten van hun levensonderhoud ten gevolge van de coronacrisis te verzachten, beloofde de paars-groene regering aan alle personen met een handicap een tegemoetkoming ten bedrage van 50 euro. “Sinds de crisis is uitgebroken zijn de kosten voor noodzakelijke aankopen van levensmiddelen zeer sterk gestegen”, aldus Samyn. “De gewone indexverhoging van de tegemoetkomingen dekken deze stijging niet.”

“Alsof de situatie voor gehandicapten in dit land nog niet erg genoeg is, worden sommigen nog eens extra gediscrimineerd”

Nu heeft de regering in de wet enkel ingeschreven dat deze tegemoetkoming, deze coronapremie, alleen maar wordt toegekend aan personen met een handicap die via de Federale Overheidsdienst een vergoeding krijgen. “De personen met een handicap, die via hun ziekenfonds een vergoeding voor invaliditeit krijgen, worden gewoonweg vergeten”, vervolgt Samyn. “Na hierover een vraag gesteld te hebben aan de betrokken minister heeft het Vlaams Belang een amendement ingediend om aan deze onrechtvaardigheid te verhelpen.” Niettegenstaande minister van Armoedebestrijding en Personen met een Handicap Karine Lalieux (PS) begrip leek te hebben voor de verzuchtingen van deze groep, is er binnen de regering geen akkoord omtrent deze maatregel. “En dus werd deze sociale maatregel in de commissie weggestemd.”

Het Vlaams Belang betreurt ten zeerste dat de zichzelf sociaal noemende regeringspartijen het amendement verwierpen. “Voor een zoveelste keer geeft paars-groen blijk van misprijzen ten opzichte van de gehandicapten”, besluit Samyn. “De beleidsverklaring van Lalieux bevatte omzeggens geen concrete maatregelen ten voordele van mensen met een handicap. En het verlies van de integratietegemoetkoming wanneer mensen met een handicap samenwonen – de genaamde ‘prijs van de liefde’ – bleef tegen alle beloftes in ook gehandhaafd.”