Beloofd Museum voor de Cultuur en de Geschiedenis van Vlaanderen wordt website: “Gemiste kans”
Het Vlaams Belang neemt geen genoegen met de oprichting van een ‘virtueel platform’ ter vervanging van het beloofde Museum voor de Cultuur en de Geschiedenis van Vlaanderen. “Waar in het begin van deze legislatuur sprake was van een Vlaams museum om onze identiteitsvorming in kaart te brengen, zijn we nu afgedwaald naar een website. Een gemiste kans”, aldus Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang). Dat blijkt uit een interpellatie in de cultuurcommissie afgelopen donderdag.
Bij de start van deze Vlaamse Regering werd de idee gelanceerd om “de Vlaamse geschiedenis te ontsluiten in een Museum voor de Cultuur en de Geschiedenis van Vlaanderen”. De komende drie jaar zou hiervoor telkens één miljoen euro voorzien worden. Nu blijkt dit museum geen echt museum te worden, maar wel een virtueel platform. Open Vld en CD&V vonden dit in crisistijd de meest valabele aanpak. Minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) veranderde mee van koers. Dit voorjaar nog wil hij een projectleider aanstellen om halfweg 2023 een concept te laten goedkeuren door de Vlaamse regering. De Vlaamse canon over de geschiedenis en de cultuur van Vlaanderen – die wordt uitgewerkt tegen 2022 – zal aansluiten bij deze website. Jambon werkt voor de realisatie samen met de privésector.
Het voornemen om een Vlaams museum op te richten kwam meteen vanuit linkse hoek zwaar onder vuur te liggen, “omdat onze eigen Vlaamse identiteit voor sommige iets ‘vies’ is en waarschijnlijk niet multicultureel genoeg”, aldus Brusselmans. Als resultaat van het ringeloren van links komen nu allerlei digitale toepassingen die de Vlaamse cultuur tot in de huiskamer moeten brengen, of al bestaande museale collecties via “virtual reality moeten verrijken”. “Dat zijn toch geen instrumenten die onze Vlaamse identiteit met alle trots kunnen dragen?”, reageert Brusselmans. “Of moeten we daarvoor nog steeds naar de Franse Westhoek, met het prachtige Musée de Flandre, een plek waar klaarblijkelijk de Vlaamse identiteit meer wordt bemind dan in sommige Vlaamse steden?”
“Een website is geen museum”
Dat de virtuele oplossing gelijkwaardig of goed zou zijn, en uitsluiten dat iets ook fysiek kan, is voor het Vlaams Belang dan ook flauwekul. Een combinatie van de twee is perfect mogelijk. “Het is misschien niet werkbaar om alles samen te krijgen op een fysieke locatie, maar er is wel een weg tussen volledig fysiek of volledig digitaal”, vervolgt Brusselmans. “Deze weg wordt gewoon niet onderzocht.”
Minister Jambon reageerde dat een virtueel museum ‘past in de thuisbeleving’ zoals een hometrainer of -cinema. “Maar gezien de huidige gezondheidscrisis, snakt juist iedereen om straks opnieuw zoveel mogelijk fysiek te kunnen doen en andere mensen tegen te komen”, gelooft Brusselmans. “En in een museum, krijgt men toch graag een deskundige uitleg in plaats van hiervoor de zoveelste website te raadplegen.”
Tot slot bemerkt Brusselmans dat er nog geen concreet plan is opgesteld voor dit virtueel platform. “De komende jaren zal nog eens 3 miljoen euro worden uitgetrokken om te discussiëren met een projectleider zonder dat we al een plan kennen.” Voor het Vlaams Belang kan het niet door de beugel dat de regering haar beloftes opnieuw niet nakomt. “Er was een écht museum - dat inzet op natievorming - toegezegd, en in de plaats krijgen we een website.”