Nieuws
maandag, 22 mrt 2021

“België wordt als democratie veel te hoog ingeschat”

Volgens de jaarlijkse Democracy Index van The Economist Intelligence Unit (EIU), de onderzoeksafdeling van de Britse mediagroep The Economist Group, staat België op de 36ste plaats in een ranglijst van de meest democratische landen en staat het daarmee geboekstaafd als een ‘gebrekkige democratie’. “Plaats 36 is een overwaardering”, reageert fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “Zo valt niet te verklaren waarom België bijvoorbeeld hoog scoort op de aspecten politieke cultuur en werking van de regering.”

“De politieke cultuur wordt hier gekenmerkt door voortdurende zelfbediening. Door politieke benoemingen, overbevolkte kabinetten, een zinloze Senaat en al even zinloze aanwerving van medewerkers voor oud-regeringsleden”, aldus Pas. “En de federale regering is al helemaal geen mooi voorbeeld van democratie. Integendeel, bij de totstandkoming van het paars-groene kibbelkabinet – waarbij de grootste twee partijen niet eens werden betrokken – was het vermijden van democratische verkiezingen net de enige motivatie.”

“In dit land is er namelijk niet één democratie, maar zijn er twee, volledig naast elkaar bestaande democratieën”

Het Vlaams Belang is dan ook niet verbaasd over de slechte score van België waar het om ‘politieke deelname’ gaat. “De kloof met het politieke gebeuren hoeft niet te verbazen”, vervolgt Pas. “Steeds opnieuw stemmen de Vlamingen rechts en krijgen ze een links beleid. Dat er niet naar hen geluisterd wordt is dus heel merkbaar. En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat Franstalige ministers in Vlaanderen niet kunnen worden weggestemd.” Voor de Vlamingen resten helaas geen andere manieren om zich te laten horen. Referenda zijn hier bij Grondwet zelfs niet toegelaten.

“Het is hoogst merkwaardig dat een land waarin een staatshoofd louter door erving politieke macht heeft, en een land waarin de PS met 170.000 kiezers minder dan het Vlaams Belang wel twee Kamerzetels meer krijgt, op een 36ste plaats is kunnen belanden”, besluit Pas. “Zonder enige twijfel zal een onafhankelijk Vlaanderen een pak hoger gequoteerd worden.”