Nieuws
dinsdag, 24 mei 2022

België wacht niet op EU om begroting te verknoeien

Voor de begroting van 2022 past de Europese Commissie nog altijd een ontsnappingsclausule toe, waardoor België ondanks een begrotingstekort van 28,3 miljard euro (5,2 procent bbp) en een schuldgraad van 108 procent aan het 'Europees strafbankje' kan ontsnappen. Het Europees Rapport van de Europese Commissie, dat maandag werd gepubliceerd, legt echter de Belgische inertie bloot: “Stijgende schulden, inefficiënte belastingen, slabakkend onderwijs en traag energiebeleid, om maar enkele pijnpunten uit lichten”, reageert Kamerlid Wouter Vermeersch. “23 jaar wanbeleid door Open Vld laat zijn sporen achter. De Belgische regeringen rijden de Belgische staat naar het faillissement.”

Of de ontsnappingsclausule nu wordt verlengd of niet, dat maakt voor de verzamelde regeringen in België blijkbaar weinig uit. De financiële toestand van dit land is ronduit dramatisch te noemen, alle parameters staan bloedrood en dat zegt ook de Europese Commissie. De doelstelling van de federale regering om nog uit te komen op een tekort van ‘maar’ 3 procent in 2024 is ondertussen al lang verlaten, de schuldgraad groeit verder door richting 114 procent van het BBP in 2027 (Monitoringcomité, 17 maart 2022).

Volgens de Europese Commissie en het IMF zal België tegen het einde van de legislatuur het grootste tekort van de eurozone hebben. Alleen Roemenië zal nog een groter begrotingstekort hebben in 2027. België behoort hierdoor tot de ‘Club Med’-landen, de zwakste en meest schuldzieke landen van Europa. Maar daar lijken de beleidsmakers niet wakker van te liggen, maar ze vergeten natuurlijk dat we met betere cijfers vandaag natuurlijk meer konden doen aan het koopkrachtverlies en de hoge energieprijzen van de burger, onze mensen.

Begroting één groot tekort: “Geef Vlaanderen fiscale autonomie en de zuurstof om het eindelijk over een andere boeg te gooien”

De gouverneur van Nationale Bank waarschuwde eerder al dat als we geen buffers voorzien, een Grieks scenario dreigt. Op middellange termijn kan de combinatie van de prijsstijgingen, die ook de staat handenvol geld kosten, en de rentestijgingen, gekoppeld aan de gigantische staatsschuld, de begrotingen laten kapseizen. Zeker in Wallonië en Brussel zijn de tekorten en schulden onhoudbaar geworden.

Alle regeringspartijen van de afgelopen jaren zijn verantwoordelijk omdat ze er niet in geslaagd zijn om buffers aan te leggen. Toen brak de coronacrisis aan. In goede tijden werd gewoonweg niet bespaard, terwijl de uitgaven na elke crisis structureel stijgen. De belastingen lopen ondertussen op tot +50 procent van het bbp, terwijl de overheidsuitgaven klimmen tot 55 procent van het bbp. Elke begroting kampt zo met een structureel tekort van 5 procent, wat de overheidsfinanciën kwetsbaar maakt voor nieuwe schokken, zoals vandaag de koopkrachtcrisis, de energiecrisis de Oekraïnecrisis.

“Om de boel nog recht te trekken zullen steeds radicalere keuzes zich opdringen waarbij de gewone burger verarmt, zijn koopkracht afneemt en de staatsschuld steeds vadsiger wordt”, analyseert Vermeersch. “Maar het Vlaams Belang weigert dit straatje zonder einde in te slaan en wil het over een andere boeg gooien. Daarom moet er dringend fiscale autonomie en finaal onafhankelijkheid komen voor Vlaanderen. Er moeten zo miljardenbesparingen worden gerealiseerd in de transfers, de migratiefactuur en het politieke systeem. Ook de staat zelf moet efficiënter met minder verspilling: zo kunnen we méér doen, met minder belastingen. Landen als Oostenrijk, Zwitserland en Nederland tonen hoe het anders kan.”