Nieuws
donderdag, 26 sep 2024

België steunt procedure tegen door haar gesponsorde Taliban

Foto: iStock. België steunt procedure tegen door haar gesponsorde Taliban

België steunt het initiatief van vier andere landen om naar het Internationaal Gerechtshof te stappen tegen het Talibanregime in Afghanistan. “Maar intussen blijft België wel miljoenen euro’s belastinggeld naar datzelfde regime sturen”, zo klaagt Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn de hypocrisie aan.

Nederland, Duitsland, Canada en Australië stappen naar het Internationaal Gerechtshof om te protesteren tegen de mensonterende behandeling van vrouwen in het islamitische land.  "Door Afghanistan verantwoordelijk te houden willen we een einde maken aan de afschuwelijke wetten en praktijken die de rechten van de vrouwelijke bevolking inperken", schreef de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp op X. België steunt samen met een twintigtal andere landen het initiatief.

“Hoog tijd om de geldkraan dicht te draaien”

“Maar dat weerhoudt minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) er niet van om ettelijke miljoenen aan belastinggeld naar Afghanistan en dus ook naar het Talibanregime te doen vloeien” stelt Samyn vast. 

Het Vlaams Belang stelt zich dan ook vragen bij de Belgische houding in dit dossier. “Enerzijds rijkelijk de Taliban sponsoren als ‘legitieme macht in Afghanistan’ en anderzijds mee een procedure ondersteunen tegen diezelfde Taliban is op zijn zachtst gezegd behoorlijk ambigue”, besluit Samyn. “Hoog tijd om klare wijn te schenken, en de geldkraan naar Afghanistan volledig dicht te draaien!”