België op vingers getikt voor laks kader lobbywerk en corruptie
In het jaarlijks rechtsstaatrapport van de Europese Commissie heeft België vier aanbevelingen gekregen tot het verbeteren van de rechtsstaat: de gerechtelijke achterstand wegwerken, strakke regels opleggen voor lobbying en anticorruptie, en meer openbaarheid van bestuur. Het komt neer als een tik op de vingers vanwege de EU, in het bijzonder inzake het vage regelwerk in België rond lobbywerk, zoals recent met betrekking tot Ubergate nog maar eens naar boven kwam.
De Europese Commissie publiceert jaarlijks een rapport over de werking van de rechtsstaat van de lidstaten. België wordt hierin op de vingers getikt: vooral het gebrek aan een duidelijk kader rond lobbywerk en anti-corruptie springt in het oog.
De Commissie vraagt België nu een duidelijk kader rond lobbying, met een transparantieregister en wetgeving die geldt voor de parlementen en regeringen. De Uber files die recent aan het licht kwamen legde immers een gebrek aan politieke ethiek en spelregels bloot. Er worden nu gedragsregels geëist rond geschenken voor ministers, parlementsleden en hun omgeving, en ‘draaideur’-afspraken, waarbij ook een afkoelingsperiode moet worden voorzien voor wie overstapt naar de privésector.
Volgens Vlaams Belang zijn de problemen met de Belgische rechtsstaat echter groter. “We dienden zo meerdere vragen in bij de Commissie rond de onafhankelijkheid van de Belgische media, en het censureren van politieke oppositie”, aldus Europarlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang). “Er zijn tevens sterke vermoedens dat de regeringspartijen een te sterke invloed uitoefent op de staatsmedia. Ook de politieke benoeming van rechters in het Grondwettelijk Hof (met systematische uitsluiting van Vlaams Belang) en die invloed op de rechtsstaat, of het feit dat het Vlaams Belang als grootste oppositiepartij wordt geweerd in populaire media, riepen en roepen vragen op. De Commissie heeft voorlopig nog niet geantwoord, maar ik zal de vragen blijven stellen.”