België lid Werelderfgoedcomité: “Vlaanderen moet het woke-activisme tegen onze tradities aanklagen”
België is sinds kort lid van het Werelderfgoedcomité. Dat comité beslist onder meer over nieuwe werelderfgoederkenningen. In het Vlaams Parlement drong Kristof Slagmulder bij minister voor Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) aan om die kans aan te grijpen om ons erfgoed in Vlaanderen extra in de kijker te zetten. “Het lidmaatschap biedt ook een opportuniteit om vanuit Vlaamse hoek het woke-activisme tegen ons immaterieel erfgoed aan te klagen. Tradities zoals Zwarte Piet en Aalst carnaval staan onterecht onder druk omdat de essentie niet begrepen wordt”, zei Slagmulder.
In november werd België gekozen als één van de twaalf nieuwe leden van het Werelderfgoedcomité. Gedurende vier jaar maakt België dus deel uit van dat 21-koppige comité. Er zal tijdens dit mandaat worden gewerkt rond mondiale uitdagingen voor erfgoed zoals duurzaam toerisme en erfgoed in conflictsituaties. Momenteel zijn er zeven erkenningen als werelderfgoed in Vlaanderen, waaronder de begijnhoven, de belforten en recent nog de Wortel-Kolonie. “Maar dit lidmaatschap is dus een unieke kans tot bijkomende erkenningen als werelderfgoed”, reageerde Slagmulder. “En er is zeker en vast nog heel wat erfgoed in Vlaanderen dat erkenning en promotie verdient.”
“Het imago van Vlaanderen wordt onterecht in een negatief daglicht gesteld door mensen die de essentie van onze tradities niet begrijpen en politiek hebben misbruikt”
Vlaanderen staat als regio garant voor ongeveer 92 procent van alle Belgische vrijwillige bijdragen aan de werelderfgoedlijst van de UNESCO. “Vlaanderen is dus meer dan de dominante donor binnen België aan UNESCO”, duidde Slagmulder. “Helaas is Vlaanderen - alhoewel bevoegd voor het cultuurbeleid - geen volwaardig lid van het Werelderfgoedcomité en gebeurt alles onder een Belgische vlag. Het Vlaams Belang riep de minister dan ook op om het erfgoed in Vlaanderen als Vlaams erfgoed te promoten en niet als Belgisch.
Tijdens de discussie verwees het Vlaams Belang ook naar de internationale mediastorm rond carnaval Aalst en de zwartepietendiscussie. “Het imago van Vlaanderen werd onterecht in een negatief daglicht gesteld door mensen die de essentie van onze tradities niet begrijpen en politiek hebben misbruikt”, aldus Slagmulder.
Daarom riep hij de minister op om tijdens het lidmaatschap van het Werelderfgoedcomité vanuit Vlaamse hoek de puntjes op de ‘i’ te zetten om duidelijk te maken dat er met onze Vlaamse tradities helemaal niks mis is. Minister Diependaele wou daarover helaas geen uitspraken doen.