Nieuws
dinsdag, 05 jul 2022

België bevestigt reputatie als vrijhaven voor terroristen

Vandaag bespreekt de Kamercommissie Buitenlandse Zaken vijf samengevoegde internationale akten over samenwerkingen met verschillende landen – waaronder een verdrag met Iran. Het Vlaams Belang verzet zich tegen deze manier van werken. “En het merendeel van de verdragen die ter stemming voorliggen zijn wij genegen. We kunnen ons bijvoorbeeld zeker vinden in de uitlevering van drugscriminelen van Belgische bodem die onroerend goed bezitten in Dubai en daar hun criminele activiteiten organiseren. Ook wederzijdse rechtshulp in strafzaken tussen landen kan een meerwaarde betekenen en zouden wij steunen”, zegt Kamerlid Katleen Bury (Vlaams Belang). Maar wij hebben een fundamenteel probleem met het vijfde verdrag, dat met Iran is onderhandeld en waardoor op de eisen van dat land aangaande terroristen kan worden ingegaan.

Een instemming met dat verdrag betekent een juridische optie in het Belgisch rechtsstelsel inbouwen voor het“ruilen”van gevonniste personen met Iran. Het maakt het meer bepaald mogelijk om de eis van Teheran in te willigen, namelijk de uitlevering van de Iraanse topterrorist en diplomaat Assadolah Assadi. “Hierdoor zal hij zijn straf ontlopen, want artikel 13 van het verdrag staat gratie, amnestie of strafvermindering toe”, aldus Bury. “Dus niets staat Iran in de weg om hem direct vrij te laten, aangezien deze man een belangrijke pion in het internationale Iraanse terreurnetwerk is.”

“Terroristen uitleveren aan de staat die hen aanstuurt, betekent de facto straffeloosheid”

“Hiermee heeft de paars-groene regering een stevige bocht gemaakt”, stelt Bury vast. “Want eerder klonk het bij minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) nog zeer resoluut dat onze rechtsstaat ‘geen onderwerp kan uitmaken van een koehandel, laat staan van een tapijtenmarkt’. Op 15 juni klonk het al iets genuanceerder, met name dat er ‘geen wettelijk kader of juridische basis is’ voor zo’n regeling. Maar dat obstakel heeft men nu dus handig weggenomen, met dit wetsontwerp.” Het Vlaams Belang dient dan ook de nodige amendementen in om de deal met Iran uit het wetsontwerp van Van Quickenborne te halen.

En ondertussen blijft dit land ook handel drijven met Iran, via het Europese Instex-mechanisme om de Amerikaanse economische en financiële sancties tegen Iran te omzeilen. “Niets verhindert Iran om nog meer westerse burgers met dubbele nationaliteit die zaken doen via Instex, op te sluiten en te gijzelen in ruil voor Iraanse terroristen die hier zijn gearresteerd”, vervolgt Bury. “België wordt op die manier zo mogelijk nog méér een vrijhaven voor moslimterroristen.”

Tot slot betekent het ruilen van gevangenen met Iran een uitholling van onze eigen rechtsstaat. “Het Vlaams Belang staat voor het principe dat veroordeelde terroristen in het land waar zij hun misdaden hebben begaan, ook terecht moeten staan“, besluit Bury. “Als men ze uitlevert aan de staat die hun terreurdaden financiert en aanstuurt, dan betekent dat niets minder dan straffeloosheid en medeplichtigheid aan terrorisme.”