“Beleid tegen sociale verdringing Vlamingen in Rand nodig!”
Het Vlaams Belang vindt de recente verlaging van de registratierechten naar 3% voor de aankoop van een eerste woning een goede zaak, maar waarschuwt dat deze maatregel nu al de interesse van anderstaligen voor woningen in de al sterk vervreemde Vlaamse Rand fors verhoogt. “In Wallonië en Brussel moet men immers hogere registratierechten betalen”, zei Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans in het Vlaams Parlement. “Er moet dan ook dringend werk worden gemaakt van wetgeving die gemeenten toestaat om kavels voor te behouden aan mensen met lokale binding om zo sociale verdringing van de Vlaamse inwoners tegen te gaan.”
De daling van de registratierechten is goed nieuws voor wie in Vlaanderen een huis of appartement wil kopen. “Maar dit dreigt woningen in de Vlaamse Rand wel nog aantrekkelijker te maken voor Brusselse anderstaligen”, stelt Slootmans. Voor een woning van bijvoorbeeld 400.000 euro gaat het om een verschil van 35.500 euro met het Waals Gewest en zo'n 16.000 euro met het Brussels Gewest. “Het spreekt voor zich dat de gemeenten dicht bij de gewestgrenzen er de grootste gevolgen van zullen dragen, waaronder dus ook de Vlaamse Rand. Met alle gevolgen van dien voor de samenleving want de oververhitte en peperdure woningmarkt in de Rand zal nog meer onder druk komen te staan.”
“Een toenemende instroom van anderstaligen zal leiden tot een grotere uitstroom van jonge Vlaamse gezinnen uit de Rand”
“Vastgoedmakelaars uit Brussel en Wallonië stellen immers die toeloop nu al vast”, zei Slootmans. Zij zagen onmiddellijk na de aankondiging van de verlaging, de ‘liggingswens’ van hun klanten wijzigen naar de Rand. “Dit zal leiden tot nog meer druk op de oververhitte woningmarkt in de Rand gekoppeld aan een toenemende instroom van anderstaligen in de Randgemeenten met als effect nóg meer sociale verdringing en vervreemding, waarbij jonge Vlaamse gezinnen in het diepere binnenland gaan zoeken naar een betaalbare woning en onze streek dus nog verder wordt ontnederlandst”, stelde Slootmans. “Hoe kan u als Vlaams minister van de Rand hier geen graten in zien?”, voegde hij eraan toe toen bleek dat minister Ben Weyts (N-VA), bevoegd voor de Vlaamse Rand maar weinig oor had naar zijn bezorgdheden.
“Die instroom en uitstroom zijn twee fenomenen die u in uw beleidsnota zegt te willen bekampen”, stelt Slootmans. “U moet dus flankerende maatregelen voorzien die dit effect kunnen opvangen”. Voor het Vlaams Belang moet het voor steden en gemeenten mogelijk zijn om een specifiek aandeel kavels of percelen in woonontwikkelingen voor te behouden voor huishoudens met een lokale binding. Deze maatregel werd al aangekondigd, maar tot op heden nog niet uitgevoerd. Op deze manier wil het Vlaams Belang dat verdere vervreemding van de al zozeer vervreemde Vlaamse Rand maximaal wordt tegengegaan.