Nieuws
woensdag, 17 aug 2022

Belastingen verlagen wél haalbaar en betaalbaar

Volgens het Vlaams Belang kunnen lagere belastingen wel degelijk gerealiseerd worden. In een interview met Humo en De Morgen schilderde justitieminister en Open Vld-kopstuk Vincent Van Quickenborne zoiets af als plat populisme. “In Zwitserland betalen de mensen minder belastingen, én krijgen ze er meer voor terug van de overheid. Hoe denkt Van Quickenborne dat ze dat daar doen? Met kabouters? Néén, ze doen dat met betere politici.”

In een zeldzame bui van eerlijkheid heeft Vincent Van Quickenborne duidelijk getoond waar zijn partij Open Vld echt voor staat, en dat is niet voor lagere belastingen. Wel integendeel. Naast een pleidooi voor duurdere waterprijzen, bestempelt de liberaal pleidooien voor lagere belastingen af als ‘populisme.”

“Natuurlijk beweren politici die leven van het vet van het systeem dat er niets te besparen valt”

“Het is helaas de perfide rol van systeempolitici die leven van ons vet systeem om de mensen te beliegen, te beweren dat het vet de spieren zijn en er niks meer afkan”, reageert Kamerfractieleider Barbara Pas. “Maar het kan wel degelijk anders, beter en ja, met minder belastingen. In Zwitserland betalen de mensen minder lasten, én krijgen ze er meer voor terug van de overheid. Hoe denkt Van Quickenborne dat ze dat daar doen? Met kabouters? Néén, ze doen dat met betere politici.”

“Systeempolitici zoals Van Quickenborne denken natuurlijk in een Belgisch kader, met alle gevolgen van dien, want België is per definitie een vet en duur systeem waar zelfbediening schering en inslag is”, vervolgt Pas. “Pas als we buiten dat kader treden, kunnen we écht beginnen besparen en onze mensen geven waar ze meer dan genoeg belastingen voor betalen”.

“Ten eerste zijn er de transfers, goed voor minstens 8 miljard euro per jaar dat in de bodemloze putten van Wallonië wordt gestort”, besluit Pas. “Maar er is ook de migratiefactuur. Onze Sociale Zekerheid afschermen voor vreemdelingen alleen al brengt meer dan een miljard op. Dan kunnen we beginnen aan het ontvetten van het systeem: de te grote overheidsorganen kunnen slanker en het koningshuis, de senaat, de provincies en de intercommunales moeten op de schop. De partijdotaties en het aantal parlementsleden moeten minstens gehalveerd worden. De kabinetten moeten tot een minimum herleid worden. We moeten ons spiegelen aan Zwitserland en Denemarken, niet aan Albanië en Congo. Onze mensen moeten terug op de eerste plaats komen.”