Begrotingscommissie onder Van Overtveldt doet EU-begroting ontsporen
Recent keurde het Europees Parlement de EU-begroting goed. Die neemt in vergelijking met 2024 met maar liefst 10 miljard euro toe. “Sinds 2019, toen de NVA-er Johan Van Overtveldt voorzitter werd van de begrotingscommissie, is de begroting met meer dan 35 miljard euro toegenomen”, zegt Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang). “De Europese parlementsleden van alle traditionele partijen, inclusief de N-VA, hebben deze nieuwe begroting goedgekeurd. Dat is heel opmerkelijk voor een partij die van ‘begrotingen op orde’ een van haar speerpunten maakt."
Vorig jaar nam de Europese Rekenkamer, die zich zorgen maakt over de financiële gezondheid van de Unie, het sterk toegenomen aantal fouten in de begroting op de korrel. Dat belette Europees Parlementslid Van Overtveldt niet zich in juli van dit jaar opnieuw te laten verkiezen tot voorzitter van de begrotingscommissie van het Europees Parlement. Vandendriessche is bijzonder ontstemd over de nieuwe begroting: “De begrotingscommissie onder Van Overtveldt heeft zijn huiswerk wéér niet goed gemaakt: een stijging met bijna 10 miljard euro is onaanvaardbaar in tijden waarin lidstaten fors gaan besparen.”
“Ook met de prioriteiten in de begroting zit het goed fout”
Hierbij stopt het evenwel niet. De Europese Commissie mengt zich alsmaar meer in bevoegdheden die aan de lidstaten voorbehouden zijn. Dat leidt tot een permanente zoektocht naar meer middelen. Zo heeft de Commissie in de nasleep van de coronacrisis het EU-herstelfonds in het leven geroepen, met een budget van inmiddels meer dan 800 miljard dat gefinancierd wordt met EU-schuldpapier, en dat leidt tot heel wat fraude bij de besteding. “Het EU-verdrag laat niet eens toe de Unie tot een schuldenunie om te vormen, maar de EU-commissarissen liggen duidelijk niet wakker van enige creativiteit”, aldus nog Vandendriessche. “In een recent voorstel worden onzekere inkomsten, zoals de miljardenboetes die de Commissie onder andere aan big tech-bedrijven oplegt, verheven tot een volwaardig begrotingsinstrument.”
“Alsof het niet volstaat dat de uitgaven van de EU op onaanvaardbare wijze toenemen, zit het ook nog goed fout met de prioriteiten in de begroting”, besluit Vandendriessche. “Meer middelen voor asiel en migratie, minder middelen voor grensbewaking. Uiteraard heeft Vlaams Belang tegen deze begrotingswaanzin gestemd.”